frida.bg

Всичко, което трябва да знаете за вашата памет

Всеки от нас е имал следното преживяване – запознавате се с нов човек, завързвате разговор и осъзнавате, че вече сте забравили името му. Следва неудобният въпрос: „А как беше името ви?” Имената имат „навика” да се изпараяват от ума ни и това ни причинява неудобство, но също така ни предизвиква да си зададем някои важни въпроси за функциониранто на нашия мозък и паметова система.

Всъщност, добрата памет е важна, тъй като ни помага да съхраняваме, възпроизвеждаме и използваме богат набор от информация, а това на свой ред ни помага да общуваме, да вземаме правилни решения и да имаме успех в живота. А според Д-р Даниел Амен, автор на американския бестселър „Memory Rescue: Supercharge Your Brain, Reerse Memory Loss, and Remember What Matters Most”, не трябва да се примиряваме с паметта, която имаме тук и сега, защото можем да я подобрим. Но за тази цел трябва да спрем да се оправдаваме и да започнем да действаме.

Кои са рисковите фактори, които поставят под въпрос здравето на нашия мозък?

В света, в който живеем, има много фактори, които буквално убиват нашия мозък. Според Д-р Даниел Амен, това са токсичната храна или с други думи  полуфабрикатите, пестицидите,храната с висок гликемичен индекс, както и храната, която се съхранява в пластмасови контейнери. Другите рискови фактори са:

  • интоксикация: употреба на алкохол, наркотични вещества, замърсяването на околната среда, химикали от козметика и т.н.
  • медицинска история: генетични фактори, травма на главата, проблеми с холестерола, сърдечен удар, проблеми със сърцето, диабет, наднормено тегло, хормонални проблеми и др.
  • Хронично безсъние и сънна апнея
  • Хроничен стрес, синдром на хиперактивност с дефицит на вниманието, депресия, посттравматиен стрес и др.
Какво можем да направим, за да подобрим състоянието на нашата памет?

Най-вече, да разберем има ли други съпътстващи проблеми, например проблеми със съня. Ако мозъкът ни не може да се възстановява качествено през нощта, паметта страда. Оттук рябва да се върнем назад по спиралата и да подобрим качеството на съня си, което ще ни предизвика да подобрим качеството на живота си и да намалим стреса. От първостепенно значение е да разберем дали има нещо в живота ни в момента, което изтощава когнитивната ни система и ни кара да забравяме. След това можете да пристъпите към техниките, които „тренират” ума, а както всяка тренировка и тези дават резултати стига да се управнявате редовно!

Променете отношението си към паметта

Всичко започва с промяна на нашето отношение. Много хора смятат, че имат лоша памет, а всъщност това не е така. Ако имате трудности да запомните нещо, просто си задайте въпроса: „Защо не съм заинтересован да запомня това? Какво мога да направя, за да мотиврам себе си да запомня това?” Факт е, че ние запомняме информация, която смятаме за важна, приложима и интересна. Най-лесната техника за  подобряване на паметта е просто да превърнем информацията в интересна като променим отношението си.

Водете си бележки

Независимо дали ще записвате ключови неща на лист хартия или на приложението в айфона си, бележките всъщност ни помагат да запомняме повече. Освен това, когато имате нужда да си припомните нещо, те винаги ще ви бъдат на разположение. Ключовите думи ще ви помогнат да възпроизведете разговора, който сте имали или информацията, която сте сметнали за важна.

Бъдете любопитни

Ако искате да подобрите паметта си трябва да пработите върху своето желание да учите. Ако по някакъв начин смятате, че този човек не е инересен, няма какво да научите от него и т.н., мозъкът ви ще забрави името му. Както и подадената информация от него, тъй като я смята за излишна. Ако обърнете перспективата и погледнете на човека срещу вас с любопитство, ще запомните много повече. Защо? Защото мозъкът помни само нещата, които са важни за нас!

Искате ли да подобрите паметта си? Започнете още днес!