frida.bg

Депресия и умора? А дали просто не ви липсва витамин D?

Ако напоследък се чувствате уморени, демотивирани, липсва ви концентрация и не ви се става сутрин от леглото – може би страдате от някои от най-често срещаните симптоми при недостатъчност на „слънчевия“ витамин D. Дъждовното време и липсата на достатъчно слънчева светлина наистина се отразяват на настроението и трудоспособността ни, тъй като ни правят апатични и сякаш без желание за нищо. На ръба на депресията искаме да ви кажем – помислете дали цялата тази симптоматика не се дължи просто на недостатъчност на витамин D. А ако е така ние ви приканваме да си го набавите по алтернативни начини!

Как да разберем дали ни липсва витамин D?

Тялото ни образува този важен витамин по естествен начин като трансформира слънчевите лъчи, които достигат кожата ни. Но когато навън е мрачно с дни, вали, а облаците създават сиво настроение – тялото ни започва да страда от липсата на слънце. Много често смятаме, че тези симптоми се дължат на недостатъчния сън, прекаления стрес в работата или възрастта. Но е добре да разграничим лиспата на витамин D от останалите причини, за да можем ефективно да подпомогнем тялото си в процеса. Най-често срещаните симптоми са повече от познати:

  • лиспа на концентрация на вниманието
  • липса на мотивация
  • безпричинна умора
  • намалена издръжливост при физическо натоварване
  • болки в мускулите и ставите
  • тъга и депресивни мисли
Как да си набавим витамин D през зимата?

Всеки от нас има нужда да прекарва между 15 и 20 минути на слънце абсолютно всеки ден. Това често е невъзможно не само защото слънце няма, а и защото в скъсения зимен ден ние сме затворени в офиса и нямаме възможността да излезем и да се порадваме на зимното слънце. Но какво можем да направим, за да си набавим доза слънце, дори и на мрачното време? Лесно е, просто си набавете хранитела добавка за моментите, в които нямате възможност да се порадвате на слънцето и променете няколко неща в храненето си, например:

Здравословните мазнини

Витамин D е мастноразтворим и можем да увеличим абсорбацията му от нашето собствено тяло като консумираме повече мазни риби, ядки, авокадо, кокосово масло и др.

Мазнините – „еърбеците” на организма

Да не забравяме пробиотиците

Основната задача на проботиците е да поддържа чревната ни флора в олична форма, а както знаем когато чревната ни флора работи оптимално тя усвоява много повече хранителни вещества от храната.

Пробиотиците: защо са толкова важни и как да си ги набавим

Магнезий

Тялото ни също така се нуждае от минерала магнезий, за да усвоява пълноценно витамин D. Консумирайте повече храни с магнезий като спанак, водорасли и пълнозърнестите храни. Добавете в менюто си повече домати, сладки картофи, елда, тквени семки, фъстъци, овесени ядки и черен шоколад. Препоръчва се приема на млечни продукти, риба и пълнозърест хляб.

Магнезият: минералът от изключителна важност за здравето