frida.bg
одеало

За онази любов, която топли като меко одеало, като дом

Има любов, която се разгаря като огън и такава, която топли като меко одеало, като дом… Първата изпепелява сърцето ти, а втората го превързва с топла прегръдка.

Може би всеки мечтае за тази изгаряща, страстна, силна и влудяваща любов, от която не можеш да спиш, да се храниш, да живееш, както до сега. Тази любов свлича всичките ти защити, разтапя всичките ти обусловености и те принуждава да вършиш лудости, които може би ще променят живота ти завинаги. Някои хора наричат тези връзки кармични, съдбовни.

Хората мислят, че сродна душа е онзи, който идеално ти пасва и всички искат това. Но истинската сродна душа е огледало — такъв човек ти показва всичко, което те задържа, насочва към теб собственото ти внимание, за да можеш да промениш живота си. Истински сродната душа е може би най-важният човек, който някога ще срещнеш, защото събаря стените ти и те шамаросва, за да се събудиш. Но да живееш със сродна душа завинаги? Не. Твърде болезнено е. Сродните души идват в живота само за да ти разкрият нов пласт от теб самата, а после си тръгват.”

Елизабет Гилбърт, „Яж, моли се и обичай”

Такива, в които нещо трябва да изстрадаш, да изплатиш, да трансформираш. А другият – сродна душа, пламък-близнак и може би учител. Звучи романтично, интригуващо, живо… Но само когато изгориш стъпалата си от нажежените отломки на тази интензивна любов ще оцениш онази меката любов, която ти приляга като мехлем за умореното ти сърце.

Онази любов, която топли като меко одеало, като дом…

Тя не е толкова изпепеляваща, нито опасна. Тя е като мека прегръдка в снежния неделен ден, в който искаш да останеш сгушен там, където си. Защото е топло и уютно като дом. Можеш да се отпуснеш, да се довериш, да останеш колкото дълго искаш в нежната прегръдка на тази любов. Тя не се променя с времето и можеш да разчиташ на нейното качество и стабилност. Тя приляга на всяко ъгълче на тялото ти. Без борба и без съпротива.

Всяко нейно очертание изглежда правилно, истинско, вярно… И да, понякога може би ще ви липсва онази буйна интензивност на лудостта, която вероятно сте имали преди. Но вече знаете. Огънят осветява пътя ви в мрака и ви помага да намерите правилната посока, но ако останете дълго изпепелява. И само ако сте много големи късметлии, ще намерите правилния път и онова меко одеало на любовта, което ще остане с вас и в най-студените ви нощи, защото…

„Love is like a blanket it can warm you through
takes away the cold and stops you turning blue
wraps around your body as it holds you tight
gives you lots of warmth to help you through the night
it can be a duvet so very thick and strong
and be there to comfort you when ever things go wrong
it is always there in everthing you do
love is like a blanket there to comfort you“

william worthless