frida.bg
химикали

Кои химикали в козметиката ТРЯБВА да избягваме на всяка цена

Индустрията за красота все още пази своите не толкова красиви тайни под формата на вредните за здравето ни химикали. Козметиката е едно от нещата, с които ежедневно се интоксикираме и за съжаление ве още не обръщаме внимание.

По закон цялото съдържание на всеки козметичен продукт трябва да е отбелязано на етикета. Много от тях могат да причинят алергии, проблеми с кожата и хормоналната система, трудности със забременяване и рак. Някак невидимо в грижата си за кожата всъщност задръстваме тялото си с токсини и химикали. Но добрата новина е, че можем да направим нещо по въпроса още днес!

Изписани с най-дребния шрифт и на най-скритото място, ние все пак можем да открием вредните субстанции и да изберем дали да ползваме съответния козметичен продукт или не. Затова искаме да ви покажем кои са най-вреднит химикали, които трябва да избягваме на всяка цена. И да, започнете да четете етикетите!

Parabens

Парабените са едни от най-често използваните консерванти, които се използват широко както в бялата, така и в декоративната козметика. Те имат ниска пазарна цена за разлика от останалите консерванти и това е една от причините да внимавате особено, когато даден козметичен продукт е изненадващо евтин. Парабените се свързват с повишаване на риска от образуване на рак на гърдата. Това не е просто предположение. Научно доказано е, че парабени се откриват при изследване на тумори от рак на гърдата. Макар и в ниски концентрации, това трябва е червена лампичка за нас! 

Ethylene oxide

Това химично съединение все още присъства в някои козметични продукти, най-вече парфюми и шампоани. Етилен оксидът се използва за производството на пластмасови изделия, както и за обработката на плодове и зеленчуци, за да издържат те по-дълго време годни за продажба. Смята се, че е карциноген и е един от най-вредните химикали, които могат да попаднат в тялото ни.

Phthalates

Фталатите се откриват в козметиката, например в лаковете за нокти, слънцезащитните продукти и шампоаните, както и в парфюмерията. Както с повечето химикали, те се натрупват в тялото в течение на години употреба на козметика със стойности „под нормативните“. Така те се пренасят във всички органи и тъкани като интоксикират черния дроб, бъбреците, дихателните органи и причиняват хормонални и други проблеми.

Propylene glycol

Пропилен гликолът се използва като омекотетил и овлажнител и се среща често в паси за зъби, декоративната козметика, както и в кремовете за лице и тяло. Той се асоциира с развитие на алергии и проблеми  с кожата като дерматит и други.

Aluminum/mercury

Алуминий все още се среща в дезодорантите против изпотяване. Той имитира действието на естрогена и бавно уврежда ДНК молекулите. Именно поради тази причина се свързва с развитието на рак на гърдата. Живакът (mercury) също причинява вреди на здравето ни, а все още се изпозлва широко в декоративната и бялата козметика.

Списъкът е дълъг и най-вече, производителите променят имената на химичните съединения, за да заобиколят тревожността на потребителите и да си осигурят нужните продажби. Бъдете внимателни и проверявайте етикетите редовно и при съмнение се допитвайте до сигурни източници за повече информация. И най-вече, не трупайте токсини в тялото си чрез средствата за разкрасяване. Използвайте натурална козметика и се раздвайте на естествеа красота и здраве!