frida.bg
зимен коктейл

Коктейл с шоколад: топлина и настроение

Честита почти зима! Снегът хвърля бялото си покривало над планини, равнини и градове и ни напомня, че е дошло времето за по един сгряващ коктейл. Студът и вятърът ни призовават да открием нещо, което да стопли тялото и да повдигне настроението. В тази роля безпогрешен е шоколадът.

 

Зимен коктейл: Шоколадово-малиново мартини

Първото ни предложение дължи разкошния си вкус на комбинацията от шоколад, плътна сметана и горски плодове. То включва малинов ликьор – сладък, но не прекалено и с изискан плодов аромат. Най-добрият вариант е, разбира се, домашният. Ако сте пропуснали да си приготвите такъв това лято, имате два варианта. Единият е да го направите сега от замразени плодове – приготовлението отнема само два часа и няма нужда да отлежава. Другият е да си купите например Chambord – легендарния френски ликьор от червени и черни малини, мадагаскарска ванилия, марокански цитрусови кори, мед и коняк.

Съставки (за две порции):
• 1 и 1/2 чаша сметана
• 1/4 чаша течен шоколад, за предпочитане е такъв със смлени лешници, за да бъде още по-богат вкуса
• 50 мл. водка
• 50 мл. малинов ликьор
• лед
• сушени малини за украса

В малък съд загрейте сметаната, без да я оставяте да кипне. Добавете в нея течния шоколад и разбъркайте, докато се разтопи съвсем и сместа се хомогенизира. Оставете да се охлади.

Напълнете голям шейкър с лед. Добавете охладената сметаново-шоколадена смес, водката и малиновия ликьор. Разклатете много добре и прецедете в чаши за мартини. Украсете с течен шоколад и нарязани на ситно сушени малини. Сервирайте веднага.

Този коктейл е прекрасен начин да направите вечерта си топла и сладка, независимо дали ще я прекарате вкъщи или навън. Той е и идеалният десерт, с който да очаровате човек, който по принцип „не обича десерти”.

 

Зимен коктейл: Горещ бял шоколад

зимен коктейл

Още едно предложение с шоколад – този път бял. Горещата шоколадова напитка, вкусна, пухкава и уханна, е наслада за всички сетива.

В чистия си вариант без алкохол тя носи удоволствие на малки и големи по всяко време. В зимната вечер обаче е добро решение да я разнообразите и да обогатите вкуса ѝ с малко ликьор. Ако вече сте се влюбили в малиновия, няма да сбъркате – комбинацията малини-шоколад е класика. Ако сте в настроение да опитате нещо по-интересно, предлагаме да пробвате с ментов ликьор.

А когато обикнете този вкус и искате да го усещате през целия ден и да го споделите с всички, може да използвате безалкохолния му вариант с ментов сироп. Освен, че има прекрасен мек вкус и неподражаем аромат, ментата, разхлаждаща в летните жеги, има затоплящ ефект в студено време.

Съставки (за две порции):
• 100 гр. бял шоколад – най-добре е да използвате истински шоколад, а не сладкарски шоколадов чипс, защото той е направен така, че да не се разтопява
• 1 3/4 чаша прясно мляко
• 100 мл. ментов ликьор или сироп

Нарежете белия шоколад на малки парченца. Загрейте млякото на средна температура в малък съд, докато по края започнат да се оформят мехурчета, но не го оставяйте да кипне.

Махнете съда от огъня и разбъркайте в млякото нарязания шоколад. Покрийте и го оставете да престои, за да се разтопи шоколада. След няколко минути свалете капака и разбъркайте.

Разделете сместа в две чаши и добавете по 50 мл. ликьор във всяка непосредствено преди сервиране. Украсете с канела и какао на прах.

 

Зимен коктейл: Тъмна шоколадова целувка

Следващото ни горещо предложение е с най-полезния шоколад – тъмния. Всеизвестно е, че той носи многобройни ползи, тъй като съдържа какаови полифеноли, олеинова киселина и какви ли още не полезни вещества. Серотонинът в него го прави естетвен антидепресант, освен това изследванията показват, че облекчава предменструалния синдром.

Тук го предлагаме в една изключително вкусна комбинация с ликьор кафе, която можете да допълните по желание и с малко (или повече) сметана преди поднасяне.

Съставки (за две порции):
• 3 супени лъжици какао на прах
• 2 чаши прясно мляко
• 150 – 170 гр. тъмен шоколад, нарязан на ситно
• 3 супени кафява захар
• 100 мл. ликьор кафе
• сметана за сервиране – по желание

Загрейте на котлона 3/4 чаша вода на средно висока температура без да завира. Разбъркайте в нея какаото, докато сместа стане гладка и без бучки. Добавете млякото и върнете на котлона.

Добавете шоколада и захарта и гответе, като често разбърквате, докато шоколадът се разтопи и получите кремообразна консистенция, около 5 минути.

Разделете горещия шоколад в две чаши и добавете във всяка по 50 мл. ликьор кафе, или еспресо, ако предпочитате безалкохолния вариант. По желание гарнирайте със сметана и какао на прах.

Вижте и още идеи за интересни зимни коктейли.