frida.bg
тенденции

Как да спрем да търсим (и да намираме) утеха в храната?

За много от нас храната е нещо повече от просто задоволяване на потребностите на тялото ни от хранителни вещества. Храната се е превърнала в нещо повече. Тя е емоционалният отдушник, сладкият „терапевт“, облекчението в края на деня, утехата за нещата, които ни се случват в живота.

Храненето и емоционалния ни свят са станали толкова преплетени, а емоциоалното хранене е нещо познато на всички нас. Ако това се случва рядко можем да кажем, че не е толкова голям проблем. Но ако разчитаме на храната да бъде заместител на разговора с психолога или изправянето лице в лице с предизвикателствата на живота – то използваме храната като БЯГСТВО ОТ ЖИВОТА.

Как да спрем да търсим комфорт, бягство и утеха в храната?
Идетифицирайте какви емоции изпитвате, когато сте най-гладни

Нека ви предупредя, ако сте свикнали да използвате храната като щит пред това да се изправите пред емоционалното си състояние вероятно ще ви е много трудно да отговорите на този въпрос. Затова започнете малко от далеч – какво ви се случи днес и кои от ситуациите биха могли да отключат у вас силни емоции. Кои биха могли да са тези емоции и дали те са свързани с желанието ви да консумирате т.н. „комфортна храна“?

Простете си или започнете да си прощавате

Много характерно нещо за хората, които се хранят емоционално е обвинението. Чувството на вина след „емоционално натъпкване“ обаче е нещото, което ви блокира в омагьосан кръг. Научете се да си прощавате, че използвате храната като заместител на потребност, която за момента не можете да удолетворите по друг начин. Прошката е много важна стъпка към освободаването на храната от отговорността за вашия емоционален живот. Простете си или започнете да си прощавате и да приемате себе си такива, каквито сте.

Намерете друг начин да успокоите себе си

Може би не сте сред хората, които много споделят и търсят открито подкрепа? А защо не започнете да бъдете? Връзките с другите хора ни лекуват по-добре от всичко. Потърсете подкрепа от приятелите си, от близките си и защо не – от психолог. Говорете открито за емоциите си и разкрийте себе си пред някой, на когото можете да се доверите. Потърсете утеха и се отворете, за да я получите. Звучи лесно на думи, но първата стъпка е да изградите намерение за промяна. Промяна към по-здравословно отношение към себе си, храната и взаимоотношенията!