frida.bg

3 мита за щастието, в които е време да спрем да вярваме

Всеки от нас има различно разбиране за това какво е щастието. И това е прекрасно! Няма по-хубаво нещо от това сърцето на всеки от нас да вибрира на честотите на радостта. А причината, тя не е чак толкова важна. Или може би е. Точно тук започват всички вярвания, митове и нереалистични представи за това какво е щастието и кога трябва или не трябва да сме щастливи. Всички искаме да уцелим джакпота на безмерната радост, но понякога в търсенето й изпускаме да я изживеем. Вижте кои са най-нереалистичните митове за щастието и защо те ни блокират да го изживеем в неговата непретенциозна пълнота!

Щастието идва, когато даваме, а не когато получаваме

В основата на това схващане стои алтруистичното желание да не сме егоисти и да бъдем щедри. Звучи прекрасно на думи, но тук има едно опасно минно поле. Ако превърнем даването на другите в начин да извличаме лично щастие създаваме една особена зависимост. В крайна сметка, ако не направим другите щастливи с нашето „даване”, което се случва доста често, нашата радост се стопява за секунди. Щастието всъщност е нещо много лично. Ако изнесем неговия център извън нас самите, рискуваме да останем неудовлетворени в „преследването” на това вечно изплъчващи се щастие.

Богатият избор е гаранция за щастие

Макар като съвременни хора да обичаме да избираме и да имаме наистина богато меню с всевъзможни опции, това не е предпоставка за щастие. Ако имаме твърде голям избор всъщност спираме да сме доволни от това, което имаме. Освен това нашите ежедневни способности за правене на избор не са неограничени. Ако трябва да вземем прекалено много решения през деня това ще изтощи нервната и система, а когато сме изтощени няма как да вземем най-добрите решения. Затова когато става дума за нещо маловажно като това как ще пием кафето си тази сутрин, навикът е чудесно решение, което облекчава нервната ни система и я предпазва от бърнаут.

Целта на живота е щастието

Това е едно от схващанията, които наистина правят така, че щастието да се изплъзва от ръцете ни като ситен пясък. Защо? Ако живеем, за да постигнем това състояние на безметежно щастие, за което имаме предварително изградена представа, рискуваме да си навлечем голяма доза разочарование. Всъщност много често когато сте наистина щастливи дори не сигубите времето да давате конкретно название на състоянието си. Просто, защото не е важно в момента. Твърде сте заети да го изживявате. И точно това е разковничето. Има много начини да бъдем щастливи, но едно е сигурно – щастието идва не когато го преследваме, а когато му позволим да се случи!