frida.bg

Как (и защо?) да направим гръбначния си стълб по-гъвкав

Човешкото тяло има нужда да се движи свободно и точно благодарение на гъвкавостта в гръбначния стълб сме по-подвижни, енергични, имаме по-добра стойка и се чувстваме много по-комфортно в собстеното си тяло. Гъвкавостта представлява способността на тялото ни да се движи в различни посоки леко и без усилие. Тя безспорно има много ползи за здравето ни, но за да я поддържаме и развиваме трябва да се движим. А движението все повече и повече отсъства от ежедневието на съвременния човек. Не случайно проблемите с гръбначния стълб са толкова разпространени сред нас независимо от възрастта.

Но защо гъвкавостта е изключително важна по отошение на нашия гръбначен стълб?

Според древна индийска пословица истински гъвкавият гръбнак е залог за дълъг живот. Гъвкавостта на гръбначния стълб е от изключително важно значение за цялостното ни здраве, защото нашия гръбнак – това е опората, която ни държи изправени, стабилни и здрави. Когато водим застоял начин на живот, нямаме време да спортуваме, нито да правим малко по-различни завъртания и усуквания на гръбнака – прешлените се сковават. Между тях се е натрупва все повече и повече напрежение, застояла енергия и негативни емоции. А резултатът е болка, дискомфорт, липса на гъвкавост и подвижност, както и на енергия и мотивация за каквото и да било.

Как да направим гръбначния си стълб по-гъвкав и подвижен?

Ако вече имате болки и дискомфорт в гръбнака, които ви блокират не само физически, но и ментално – винаги можете да започнете да правите йога упражнения. Йога практиката работи върху огъвкавяване на цялото тяло, но най-вече тя набляга върху освобождаване на напрежението междъ прешлените.  Това се случва чрез извиване на гръбначния стълб във всички посоки – напред и назад, встрани, както и чрез усукване. Йога може да направи много за вашето тяло и ум,  не се колебайте, а се възползвайте от нейните ползи!

Предлагаме ви кратко видео с основни упражнения за огъвкавяване на гръбначния стълб, които можете да правите вкъщи!