frida.bg
замърсяването

Как замърсяването на околната среда влияе на кожата ни?

Как влияе замърсяването на околната среда върху нашата кожа и причинява ли то по-бързо остаряване? Все ощя рядко се говори за ефектите на замърсяването на въздуха с токсични вещества върху нашата кожа. Набляга се на вредата от UV лъчите, солариумите и т.н., но някак вредното влияние на глобалното замърсяване на въздуха се пропуска. Замърсяването вреди на цялостното ни здраве и ни разболяваа, факт. Но това не означава, че не трябва да сме наясно за вредните му ефекти върху кожата ни и процесите на  естествено остаряване.

Кожата ни и замърсяването на околната среда

Ефектът на токсичните газове, които ежедневно се освобождават в пространството, всеки ден се увеличават. Токсините в средата могат да бъдат открити навсякъде – от водата до дезодорантите, цигарения дим и замърсения въздух, които неизбежно приемаме в телата си. Тук се включват токсичните съставки като тежки метали (алуминий), химикали в генно-модифицираните храни и тези, които колите отделят всяка секунда и замърсяват въздуха. Помислете само колко време прекарвате сред вредните газове от автомобили по улиците и кръстовищата. Благодарение на тях перфектната кожа е на път да се превърне в мит точно толкова, колкото и перфектното здраве.

Освен токсините по пътищата, промените в околната среда в следствие на замърсяването също оказват силно въздействие върху нашата кожа. Резки смени на температурите и т.н. причиняват още повече вреда и поставят пред изпитание цялостната адаптация на организма ни. Резутатът е очевиден. Токсините във въздуха правят така, че кожата да се състарява много по-бързо, да се възпалява и да реагира на замърсяването по начините, по които може –  с поява на акне, обриви, сухота и раздразнения.

Какво може да направим? В най-добрия случай – да вземем спешни мерки в глобално отношение като наример да ограничим използването на автомобили и да измислим по-екологичен начин за придвижване. Науката работи по въпроса, а до тогава можем да се погрижи за кожата си така, както можем. И да я предпазим максимално от замърсяванията на околната среда като приемаме повече антиоксиданти. И най-вече, да използваме натурална козметика, която я предпазва от влиянието на токсините от средата.

Очаквайте скоро подробна статия за това как да се погрижим за кожата си с натурални средства. Защото е важно да я предпазим от замърсяването на околната среда!

Прочетете още:

Какво всъщност са токсините и защо говорим толкова много за тях

Знаците, че в тялото ви има твърде много токсини