frida.bg

5 съвета за поддържане чревната ни флора в перфектна форма

Храносмилателната система или т.н. чревна флора е от изключително значение за цялостното ни здраве. Все повече научни изследвания доказват, че чревната ни микрофлора е в основата както на всички болести, така и на цялотното благополучие на организма. Тук се включва състоянието на имунната система, възпаленията, състоянието на кожата, нивата на енергия, както и психическото ни благополучие.  Може да се каже, че чревната флора е стожерът на нашето здраве. Тя участва във всички обменни процеси, в усвояването на витамините и минералите от храната, в превръщането на усвоената храна в енергия и т.н.

Чревната микрофлора е  изградена от милиарди бактерии, които определят нивата на pH в червата или киселинността. Както знаем, тези бактерии се делят на „добри” и „патогенни”. Добрите бактерии регулират патогенните. За да бъде храносмилателната ни система здрава, трябва осъзнато да се опитваме да увеличаваме броя на добрите бактерии в стомаха си, за да се радваме на отлично здраве и силна имунна система през зимата!

„Да!” на пробиотичните храни

Ако приемате пробиотични храни всеки ден ще увеличите добрите бактерии в стомаха си и ще се предпазите от всички неразположения, причинени от нарушаване на нивата на киселинност в стомаха. За пробиотични храни се смятат всички ферментирали храни като кисело зеле, кефир, кисело мляко, комбуча и др.

„Не!“ на захарта

Захарта и всички храни с висок гликемичен индекс като картофи, брашно, царевица и т.н., увеличават „лошите” бактерии в стомаха ни. Ако искате да имате добро здраве и спокойна чревна флора, намалете максимално консумацията на захар.

Кокосово масло

Кокосовото масло съдържа лауринова киселина, която притежава мощни антимикробни свойства. Освен това кокосовото масло успокоява стомаха и има антивъзпалителни ефекти. Консумирайте кокосово масло всеки ден, за да увеличите „добрите бактерии” в стомаха си, както и да се радвате на здраве и красота, сияещи отвътре!

Алое Вера

Алое вера също прутежава антивъзпалителни свойства, благодарение на съдържащите се в него витамини А, В1, В2, В3, В6, В9, В12, С, Е, минерали, калий, магнезий, фолиева киселина, калций, желязо, аминокиселини, ензими, сапонини и т.н. Благодарение на цялото това богатство алоето успокоявастомашната лигавица и неутрализира бактериите и гъбичките. То е изключително полезно при проблеми на храносмилателната система като колит, синдром на раздразнените черва, киселини и болки в корема. Приемайте алое вера под формата на концентрат преди всяко хранене и скоро ще забележите разликата!

Успокойте стомаха с чай

Чаят от джинджифил и мента успокояват и балансират чревната микрофлора по естествен начин като в същото време улесняват храносмилането. Ментовият чай е изключително полезен при подуване на стомаха и задържане на газове в червата, а чаят от джинджифил успокоява храносмилателния тракт и облекчава неразположенията!