frida.bg

Чай от куркума: антиоксидантната напитка за всеки ден

Все повече хора се обръщат към чудесата на природата, за да подобрят здравето си. А куркумата безспорно притежава уникални ползи за здравето ни, от които трябва да се възползваме всеки ден. Чаят от куркума е страхотна превенция и лечение за хроничното възпаление на организма ни, което води до много заболявания. Причинено от свободните радикали, токсините и замърсяването на въздуха и храната – хроничното възпаление е проблем, който засяга всеки един от нас.

Как всъщност куркумата може да ни помогне?

Чаят от куркума притежава уникалната способност да забавя стареенето, благодарение на антиоксидантите, които неутрализират свободните радикали в тялото ни. Но неговите полезни качества отиват много по-далеч от антиейдж грижата. Според нови изследвания, чаят от куркума забавя дегенерацията на когнитивните функции и елиминира токсините от тялото като повишава нивата на ензимите, отговорни за тези процеси.

Куркумата също така засилва имунната ни система, намалява нивата на лошия холестерол, както и облекчва симптомите на артирита, благодарение на мощните му противовъзпалителни свойства. А според най-нови проучвания, куркуминът е мощен антиканцероген и може да ни предпази от образуване на ракови клетки.

Как да си направим този вълшебен антиоксидантен чай?

Какво ви трябва?

  • 2 ч.л. прах от куркума/ или около 1 см. корен от куркума
  • 1/8 ч.л. или една пръчка канела (която също притежава противовъзпалителни свойства!)
  • 2 ч.л. кокосово масло/или пълномаслено мляко
  • 1 с.л. мед

Комбинирайте куркумата с канела, за да увеличите още повече противовъзпалителните свойства на чая. Добавете някаква мазнина, например кокосово масло или гхи. Можете да използвате и пълномаслено краве мляко. Причината за това е, че куркуминоидите имат нужда от полезни мазнини, за да се разтворят. Пригответе чая по стандартния начин като запарите куркумата и канелата във вряща вода за 10-15 минути. След това изчакайте чая леко да се охлади и добавете кокосовия крем или мазнината, която предпочитате и меда. Насладете се на напитка, която се грижи за здравето и красотата ви с всяка глътка!