frida.bg

Медът от манука: какво трябва да знаем за тази сладка суперхрана?

Медът от манука безапелационно носи титлата “суперхрана” която ни помага да се справим с вирусите, инфекциите и бактериите, но дали наистина е така? И как точно този „лечебен мед” може да ни помогне да сме по-здрави?

Какво прави медът от манука толкова специален?

Първо, той се произвежда доста далеч от нашите географски ширини, а именно в Австралия и Нова Зеландия. Второ, този мед събира нектара на едно много особено и специално дърво – манука. Този мед се отличава със силен аромат и леко тръпчив, но сладък вкус и леко мазна консистенция.

Медът от манука се смята за един от най-добрите видове мед в цял свят поради високото си съдържание на активни съставки. Той е богат на витамини от групата В, желязо, магнезий, манган, фосфор, калий, натрий и цинк. А коцентрацията на полезни и лечебни вещества в него е четири пъти по-голяма от тази в обикновения пчелен мед. Но как всъщност медът от манука може да ни помогне да бъдем по-здрави?

Медът от манука ще ви помогне като…

Неутрализира инфекциите и бактериите

Известен като „природен антибиотик”, медът от манука унищожава патогенните бактерии и гъбички в организма. Приложен върху рани, изгаряния и възпаления по кожата той подпомага естествения процес на възстанвяване и зарастване на епидермиса. Смята се, че медът от манука помага при гингивит и възпаление на венците, благодарение на мощните си антибактериални свойства. Също така намалява с до 35% плаката, както и редуцира кървенето на венците, а калцият, цинкът и фосфорът в него заздравяват зъбите.

Доказано засилва имунната система

Според изследване, публикувано в Jourlal of Leukocyte Biology през 2007 година, медът от манука доказано стимулира белите кръвни клетки или TLR4. Манука също така бързо облекчава възпалено гърло, защото унищожава бактерията, която го причинява.

Увеличава „добрите бактерии“ в стомаха

Проблеми като подуване на стомаха, болка и храносмилателни проблеми успешно могат да се повлияят от меда от манука. Той действа като натурален пробиотик, който повишава количеството на добрите бактерии в стомаха.

Подобрява качеството на съня

Медът от манука също така ще подобри качеството на съня ни, благодарение на това, че подпомага бавното освобождаване ан гликоген по време на сън. Една лъжица мед от манука преди сън и ще подпомогнем освобождаването на мелатонин, отговорен за дълбокия и възстановителен сън.