frida.bg

В Сиера Леон е открит 476-каратов диамант, който скоро ще бъде в продажба

Windhoek-Meya Mining – мавританска минна компания потвърди слуховете, че е открит масивен диамант в рамките на територията, в която компанията оперира. Диамантът е с изключителното тегло – 476 карата и е бил открит в района Коно в африканската страна Сиера Леоне, където Мея Майнинг притежава четиригодишно ексклузивно разрешение за проучване на местната територия, в която се смята, че има огромни диамантени залежи.

Първоначалната оценка показва, че тази находка е 29-ият по големина диамант откриван някога

Всяка индикация за стойността на диаманта е сериозна спекулация на този етап, тъй като диамантът все още не е бил изследван и оценен от експерти, но неофициално се говори за цена, която би могла да достигне 50 милиона долара. Разбира се, именно и в тази насока са и намеренията на компанията – очаква се тя да се опита да продаде диаманта на международен търг.

Освен това съкровище, два други специални диаманта с тегло от 19.70 карата и 27.93 карата са открити на същия ден в района Коно. Компанията Мея Майнинг е в процес на завършване на изследванията си относно евентуалния капацитет и мащабите на ресурсите в района Коно. Четиригодишният лиценз, с който компанията разполага за проучване и обработване на откритите диаманти, е с площ от 130,38 кв. км.

Миналият месец правителството на Сиера Леоне обяви, че планира да продаде огромен диамант с тегло от невероятните 709 карата на специално организиран търг в Ню Йорк. Събитието ще има и допълнителна цел, която да позичисти лошия имидж на страната, която е до голяма степен известен с насилие, ширеща се корупция, високата заболеваемост на населението, често срещаната тотална бедност и не на последно място – „кървавите диаманти“, които се превърнаха в символ на модерна каторга.

Камъкът, открит през март, е най-големият диамант, откриван в Сиера Леоне през последния половин век, и е между 10-ия и 15-ият по големина в света

Властите в Сиера Леоне заявиха пред репортери, че огромният скъпоценен камък ще бъде продаден на 4 декември, благодарение на компанията Rapaport Auctions, която е специализирана в търговията с диаманти.

Правителството се ангажира да бъде прозрачно по отношение на продажбата на диаманта, отчитайки историята на трансграничния трафик на диаманти, която подхранваше гражданската война в Сиера Леоне от 1991-2002 г. Тези „кървави диаманти“ често се намират от поробени изключително бедни и безправни работници, които са убивани или осакатявани от бунтовнически групи, ако отказват да копаят, да работят допълнително или пък се опитат да скрият някой малък диамант за себе си.