frida.bg

Коя е родината на най-старото вино в света?

До този момент се смяташе, че началото на винопроизводството е поставено в северозападен Иран, където са открити керамични съдове за вино отпреди 7000 години.

Международен екип от учени и археолози обаче направиха изключително откритие, което оборва тази хипотеза. Открити са следи от вино в глинени съдове на повече от 8000 години на изток от Черно море. Според учените Грузия е родината на най-старото вино в света. Новата находка е с  близо 10 века по-стара от откритите артефакти в Иран, се посочва в статия, публикувана в списание „Proceedings of the National Academy of Sciences“ (PNAS).

Разкопките край Тбилиси са продължили 4 години.
Традиции от хиляди години

Фрагменти от глинените съдове за вино са открити на два археологически обекта на около 50 километра южно от грузинската столица Тбилиси. Става въпрос за разкопки до неолитните селища Гадачрили Гора и Шулаверис Гора. Химически елементи, които влизат в състава на виното са били открити в осем съда, най-старият от които датира около 5980 г. преди Христа. На някои от тях има нарисувани гроздове и танцуващи фигури.

Съдовете са били предназначени за съхранение на до 300 литра вино. „Наричат се квеври“, обяснява Давид Лордкипанидзе, директор на Националния музей в Грузия. Той разказва, че идентични на древните съдове се използват и днес във винопроизводството в Грузия. Откритието е направено от екип от учени от 7 страни – Дания, Франция, Италия, Израел, Грузия, САЩ и Канада.

До този момент се смяташе, че винопроизводството е започнало около 5400 г. пр. Хр.

До този момент най-ранните свидетелства за правенето на вино от грозде се свързваха с планините Заргос в Иран. Те датират от 5400-5000 година преди Христа.

 „Смятаме, че артефактите в Грузия са най-древният образец на използване на евразийска диворастяща лоза за производството на вино“, заяви един от авторите на изследването Стивън Батюк, старши научен сътрудник в университета в Тороно. Той допълва: „Виното заема централно място в западната цивилизация. Използвано е в качеството си на лекарство, като средство за общуване, като вещество, което главозамайва и е разменяно като ценна стока. Дионисиевата напитка намира място в религиозни култове, жертвоприношения, национални кухни и икономиката на Близкия Изток още от древността“.

Заключения след откритието

Според екира от учени находката показва, че човечеството е заобичало и ценяло виното още в зората на цивилизацията. „Когато поднасяме към устните си чаша вино, се приобщаваме към история, започнала поне преди 8000 години“, отбелязва с усмивка Патрик МакГоверн, съавтор на изследването и служител в Пенсилванския музей по археология и антропология.

Пещерата в Армения, където е открита изба от преди 6000 години.

През 2007 година в пещера в Армения са открити съдове за ферментация на грозде и винена преса на около 6000 години.

Иначе най-древното негроздово вино се е произвеждало в Китай. Следи от ферментирала алкохолна напитка от ориз, мед и плодове са открити в съдове в древно китайско селище на 9000 години.

Снимки: Wikipedia, Pixabay