frida.bg

Мъжът, който осинови 22 ХИВ-позитивни изоставени от родителите си деца

Свикнали сме да четем основно негативни новини, които са свързани с инциденти, тъга, злободневни теми и проблеми, а медиите в огромния си процент ни заливат именно с подобни материaли, което в отделни моменти ни кара да се чувстваме потиснати, тъжни и изгубили вяра в цялото човечество, превръщайки обществото в един изкривен от негативизма образ, който сякаш е съставен само от агресия, насилие и болка. Е, за радост реалността често е съвсем различна и крие много красиви и приятни изненади, и ако потърсим и открием, можем да се докоснем до изключителни невероятно хора, които да ни вдъхновяват със своята работа, идеи и добро сърце. Именно такава е историята на Раджиб Томас от Индия – мъжът, който осинови 22 ХИВ-позитивни изоставени от родителите си деца и им дава шанс да погледнат по нов начин на живота. Мъжът, който е способен да ни разплаче със своята доброта.

Раджиб Томас, по-известен като Папа Реджи, е баща на 24 деца – 22 от които са осиновени

Всяко едно от тези 22 сирачета е съзнателно изоставено от родителите си. Всяко едно от тях е ХИВ-позитивно.

„Един ден минавах покрай болницата DY Patil, когато видях едно момиче да спи навън – беше много слабо, до такава степен, че човек можеше да види костите ѝ. Разбрах, че е ХИВ-позитивна и е загубила и двамата си родители. Попитах какво иска да яде и тя каза нудълс, но не можах да намеря никъде наоколо, така че ѝ обещах, че ще се върна на следващия ден. Тя почина онази нощ и този инцидент продължа да ме преследва, затова влязох в болницата и ги помолих да се свържат с мен, ако има подобни случи и деца в бъдеще … „

Това е историята, която вдъхновява Папа Реджи да предприеме това невероятно приключение, което го среща с прекрасни, интелигентни и силно обичащи деца. Скоро след този трагичен случай болницата се свързва с него, разказвайки му за две 2 малки момчета, които са ХИВ позитивни и са изоставени от родителите си. Реджи успява да ги вземе в дома си, въпреки че разполага със съвсем малко финансови средства.

„Отначало беше трудно да свърваме двата края – можехме да си позволим само един матрак, на който 4-те ми вече деца спаха, а съпругата ми и аз се справяхме все някак си. В крайна сметка хората започнаха да даряват – легла, храна и и малко пари. Моето семейство от 4 члена бавно се разрасна до 24, тъй като все повече деца с ХИВ бяха изпращани при мен „

Папа Реджи казва, че съпругата му го е подкрепяла изключително силно по време на цялото това предизвикателство, готвейки и помагайки на цялото голямо семейство.

Мъжът гарантира, че момчетата получават редовно медицински грижи, преглеждани са и са здрави.

Въпреки огромните трудности, с които той се сблъсква, казва, че не съжалява за нищо е открил едновременно щастието и смисъла от живота, отваряйки тази нова глава в живота си.


„Имаше един случай…един инцидент, който никога няма да забравя. Срещнахме момче, което беше изоставено от родителите си. Ние го приютихме в последния етап на туберкулоза и ХИВ. Взехме го, дадохме му всичко, с което разполагахме, всички свежи сокове и леща, от които се нуждаеше. Започнахме да се смеем около него, да го накараме да играе с нас и да го заляхме с толкова много любов, че просто трябваше да се възстанови! В рамките на две седмици той започна да обикаля навсякъде, а съвсем доскоро не можеше да стане от леглото!

Това е най-изпълващата ме част от това, което правя – с гордост мога да кажа, че семейството ми, състоящо се от 24 човека прелива от любов! Да бъдеш ХИВ-позитивен не означава, че трябва животът ти да бъде кратък. Тези деца могат могат да живеят толкова дълго, колкото всеки нормален човек и затова съм тук…да ги спасявам и да им помагам да изживеят един дълъг и щастлив живот. С любов и грижа всичко е възможно. „

Нито един човек не може да свърши всичко, но всеки може да направи нещо

Папа Реджи е обикновен човек, който намира едно необикновено решение. Той никога не разполагал с всички финансовите средства, от които има нужда, но има огромно сърце, което иска да помага. Стъпка, която всеки от нас може да предприеме – да помага.