frida.bg

Как италианките поддържат прекрасна фигура без диети?

Италия е държавата, в която храната заслужено е на пиедестал, а храненето е ритуал, в който вкусове и аромати просто те омагьосват… И докато ние в опитите си да смъкнем някое и друго килце се отказваме от пастата и сладкото – италианките някак успяват да поддържат своята прекрасна фигура без никакви лишения и диети. Как точно успяват и каква е тяхната магическа „рецепта“ – събрахме най-добрите съвети на едно място. Защото е време да започнем да се наслажваме на живота и защо не – „по италиански“!

Зехтинът

Никакви тежки и калорични сосове, маргарини и т.н. Зехтинът е изключително важен и с него се облива всяко ястие, без значение дали е салата, паста или лазаня. Качественият зехтин ще направи храната ви още по-вкусна и ще зареди тялото ви с антиоксиданти, витамин Е и полезни мононаситени мазнини. Екстра вържин, ароматен, високо качество – зехтинът е единствената мазнина, което една типична италианка държи в кухнята си.

Подправките

Италианската кухня играе с подправките и ароматите и е превърнала тази ароматна игра в истинско изкуство. Но за една италианка е важно билките да са пресни. Може да видите на нейния балкон саксии с пресни билки, от които тя просто къса, за да добави в току-що приготвения набързо доматен сос. Защото ароматът е всичко!

Прясната храна

Италианките никога не замразяват храна, нито готвят по една огромна тенджера, както правим „по нашенски“. Храната е прясна, току-що сготвена, малко количество и уникално вкусна. Италианките никога не сервират огромни порции. Всичко е премерено, а акцентът е върху вкуса и качеството, а не върху количетсвото. С много зеленчуци и качествени съставки, избрани прецизно от малките италиански сергии за плодове и зеленчуци. Добавет чери домати, пресен спанак, артишок, тиквички и маслини. И пармезан, разбира се!

Без междинни хранения

За италианците като цяло храненето е специален момент, в който имат възможност да се отпуснат и да се насладят на деня си. Затова обедната почивка е важна, а междинните хранения се пропускат. Просто няма нужда от тях. Да хапваш нещо набързо и на крак не влиза в графика на една италианка, която цени храната и храненето като ритуал.

Любов към себе си, любов към храната

Италианските жени наистина нямат проблеми с теглото, просто защото не си създават такива. Те са уверени в себе си, харесват телата си такива, каквито са и дори да качат няколко килограма не правят проблем от това! Просто те не са обсебени от храната, както ние. Храната е позволена, удоволствието от нея също – няма нужда да превръщаме това в проблем, нали?