frida.bg

История за истинското приятелство – незрящ мъж и друг без ръце засаждат 10 000 дървета

Какво превръща едно познанство в истинско, всеотдайно и сякаш вечно приятелство? Доверието? Споделената нужда? Усещането, че даденият човек ще бъде винаги до теб и никога няма да те предаде, независимо всички трудности и изкушения, които срещаме в живота си?

Трудно ни е да отговорим, защото осъзнаваме, че приятелството е нещо изключително сложно и рядко се подчинява на универсални закони и принципи. Днес обаче сме сигурни в едно нещо – че ще ви разкажем за едно истинско и искрено приятелство между двама души, които доказват, че да бъдеш приятел значи да обичаш, да подкрепяш и да даваш от себе си.

Това е история за двама мъже, които не са били сред късметлиите или галениците на съдбата

Единият от тях е незрящ, а другият трябва да живее без ръце, които е загубил. И въпреки всичко тези двама души са заедно и придават ново, по-плътно и още по-красиво съдържание на думата приятел.

Трудно можем да си представим, че само преди 12 години тези равнини, които днес са разразстваща се гора са били изпълнени само с камъни и плевели. Тази чудотворна трансформация се е случила единствено благодарение на упоритата работа и отдаденост на един възрастен незрящ мъж на име Джия Хашия и неговия приятел Джия Уенки, който е с две ампутирани ръце. Повече от 10 години двамата засаждат хиляди дървета в опит да запазят естествената екологична среда на областта около тяхното малко село в китайската провинция Хъбей.

53-годишният Хашия е роден с вродена катаракта, която го оставя сляп с лявото око още от раждането си. За съжаление, през 2000 г. той губи и другото си око при трудова злополука, оставяйки го напълно без зрение. Уенки, също 53-годишен, е загубил двете си ръце при злополука, когато е бил едва на 3 години.

Двамата приятели се затрудняват с години да си осигурят работа, затова решават да наемат над осем акра земя близо до брега от местното правителство с цел да засадят възможно най-много дървета за бъдещите поколения. Докато работиха за тази благородна цел, Хашия и Уенки също успяват да защитят своето селище от наводнения, като същевременно печелят скромен доход, който местната управа им изплаща, за да имат средства, с които да оцеляват.

Двамата приятели стават точно в 7 часа всяка сутрин и след това тръгват към полето, което е тяхното работно място

С малко пари купуват фиданки от магазина, те често разчитат резници от отглежданите вече дървета и тяхното засаждането им, за да създадат нов живот в района. След години на живот и работата, прекарана рамо до рамо, близките приятели са се научили как да работят заедно, за да преодолеят индивидуалните си увреждания.

Уенки често носи незрящия Хашия на гърба си, докато Хашия се изкачва на върха на дърветата, за да отреже части от клоните, които ще станат нови дървета. След това Хашия изкопава дупки в земята, където се засаждат бъдещи дървета, а пък задачата на Уенки е да се грижи за растящите фиданки като ги полива. С тази уникална система на работа в екип, приятелите изчисляват, че са засадили повече от 10 000 дървета за едно десетилетие.

 

Хашия и Уенки получават огромно внимание и подкрепа в родината си, след като историята на двамата приятели става известна в цял Китай. Според местно новинарско издания, няколко щедри анонимни човека са дарили малка сума пари, за да осигурят на възрастните мъже пенсии, за да ги подкрепят и те да могат да поддържат начина си на живот.

Китайската информационна агенция „Синхуа“ пък споделя вълнуващата новина, че Хашия може да възвърне зрението си в лявото си око благодарение на операция, която екип от лекари е готов да изпълни напълно безплатно. От вълнуваща история на тези двама приятели, изглежда, че за пореден път се доказва, че всяко добро се забелязва рано или късно.