frida.bg
С Освободителното движение на жените „минито” открива своя дом

Глутатион: какво трябва да знаем за този мощен антиоксидант

Някои антиоксиданти са ни добре познати, но има и такива, за които дори не сме чували. А трябва! Глутатинолът е един от тях. Може да се каже, че е един от най-важните антиоксиданти за нашето тяло, отговорен за имунната система и пречистването на тялото от токсини.

Глутатионът е трипептид, който се синтезира от три основни аминокиселини: цистеин, глицин и глутаминова киселина. Може да се каже, че този протеин поддържа нормалния живот на всяка клетка в човешкото тяло. Глутатинолът също така отговаря за транспортирането и действието на важни антиоксиданти като витамин Е и С. И също така регулира синтеза на важни протеини и ензими в тялото ни.

Нашето тяло произвежда и само този антиоксидант, но както знаем фактори като замърсяване на околата среда, токсини, инфекции, както и стреса, много бързо изчерпват антиоксидантите в тялото ни. Затова е важно да знаем как допълнително да си набавяме нужните ни антиоксиданти.

Зашо антиоксидантът глутатион е толкова важен за здравето ни?
Мощен бууст за имунната ни защита

Този антиоксидант засилва имунната ни система, както и неутрализира инфекциите в организма. Той подпомага образуването на лимфоцити и фагоцити – или с други думи, повече имунни „войници”, които да ни предпазват от вируси и бактерии. Според специалистите глутатинолът ни предпазва от рак, както и се ползва в лечението на пацианти, заразени със СПИН, тъй като мощно засилва имунната система.

Мощна детоксикация на организма

Глутатионът участва в естествените процеси на тялото ни за детоксикация. Молекулата на антиоксиданта буквално събира токсините от тялото ни и ги извежда извън тялото чрез отделителната система.

Засилва физическата и умствена здръжливост

Според нови изследвания глутатинолът повишава силата и издръжливостта на организма, забързва процесите за възстановяване на мускулите след изнтензивно натоварване и засилва метаболизма като бързо превръща мазнините в енергия.

Как да си набавим повече глутатинол?

Можем лесно да си набавим този важен антиоксидант като наблягаме на храни с високо съдържание на глутатион като боровинки, авокадо, броколи, аспержи, картофи, зелен чай, домати, моркови, кисело мляко, портокали, тива, спанак, овесени ядки, сьомга и пуешко месо. Също така може да си набавяме допълнително селен, който засилва образуването ан глитатинол в тялото ни. Можем да го намерим в бразилските орехи, рибата, както и под формата на хранителна добавка.