frida.bg
спестяваме

4 хедонистични причини да започнем да спестяваме днес!

Нека го кажем така, ние сме наистина хедонистично настроено поколение. Гледаме от позитивната страна на нещата, живеем за момента и не обичаме да мислим за бъдещето. Това естествено има своите позитиви. Безгрижни сме и наситина се наслаждаваме на настоящето, но ако се замислим за финансовото си състояние – вероятно ще видим, че животът ден за ден оставя празна дупка в нашето финансово „утре“. И не, не говорим да започнете да спестявате за старини (макар и това да е важно!), а по-скоро искаме да наблегнем върху това колко е важно да сме наясно с финансите си. Особено ако имаме планове и мечти, които чакат да бъдат осъществени!

Прочетете още: 5 урока за парите, които всяко умно момиче трябва да научи

Ако сте финансово независими, но подценявате спестяванията си и все отлагате да започнете най-после да го правите, имаме няколко мотивиращи идеи за вас. И не, нямаме мрачно отношение тип „спестявай за черни дни“. Въобще не гледаме в тази посока. Знаем, че тази перспектива трудно ще ни накара да излезем от хедонистичното ни блаженство. Напротив, предлагаме ви позитивни супер причини да започнете да спестявате още този месец. Дори да е някакъв минимум. Всяка материализация в бъдеще изисква финансова подкрепа, а няма по-хубаво нещо от това сами да си я осигурим сами. Да спестяваме, за да сбъднем мечтите си и да направим живота си по-хубав – това е мотивацията, от която нашето „финансово утре“ се нуждае!

Спестявания за образование

Нямаме предвид университетско образование, макар да вярваме, че то е необходимата основа и си заслужава! По-скоро имаме предвид инвестиция в образователни семинари и тренинги, които ще развият собствените ни умения. За да бъдем мотивирани и успешни. А собственият ни успех си заслужава инвестицията!

Спестявания за изплащане на дългове

Помислете, изплащането на дълговете ще ви осигури финансова свобода. А това е нещо, от което всеки млад и независим човек се нуждае. Свободата да разпределяш умно финансовите си постъпления е умение, което ще ни осигури друга свобода – а именно да не зависим от старите дългове.

Спестявания за сбъдване на голяма мечта

Да, може би мечтаете да отидете до далечна екзотична дестинация или мечтаете да изживеете нещо, което ще разшити перспективата ви за живота. Инвестицията в сбъдване на големите мечти си струва, защото осмисля живота ни и ни мотивира да бъдем по-успешни във всеки аспект на съществуването ни.

Спестявания за нещо в бъдеще, за което все още не знаем

Бъдещето е със знак неизвестен, но защо не започнем да спестяваме за нещо, от което нашето бъдещо аз ще има нужда? Без значение дали ще е нещо от  „нужда“ или „желание“ – умението да спестяваме ще подреди приоритете ни тук и сега и ще ни направи много по-отговорни към парите и бъдещето си. Да се наслаждаваме на момента не изключва това да планираме разумно финансите си. Напротив. Така си осигуряваме повече наслада и за напред!