frida.bg

Безценните уроци, които ще научим с напредване на възрастта

Целият ни живот е изтъкан от уроци. Някои от които научаваме добре, други не чак толкова. И докато все още мислим за напредването на възрастта като за нещо, което ограничава възможностите ни, нека опитаме да сменим обектива. Всъщност това, което ни ограничава е нашата собствена представа за това какво всъщност означава да си на 40, 50 и 60 години. Далеч по-важното е да мислим за това какво количество енергия имаме на тази възраст,както и какво ни прави щастливи и удовлетворени.

Напредването на възрастта идва и с много безценни уроци, които имаме възможността да предадем на децата и внуците си. Е, стига самите ние да сме ги научили добре. Придобиваме усещането за уравновесеност и натрупана мъдрост, но не само. Вижте кои са уроците, които вероятно сме научили или ни предстои да научим – защото възрастта носи мъдрост, която чака да бъде разбрана.

Започваме да разбираме много по-добре емоциите на другите

Според най-новите изследвания в областта периодът около 50-годишна възраст е етапът от живота, в който най-добре разбираме емоциите на хората около нас. Това включва идентифицирането на емоцията, разбрането й и проявата на емпатия и съчувствие.

С възрастта ставаме много по-добри оратори

Ако имате баба или дядо, които обичат да ви говорят с часове, е – това е напълно нормално явление. Комуникационните умения достигат своя пиков момент между 60 и 70 години. Също така хората в  тази възрастова група схващат много повече фини нюанси в общуването. Правят много по-сложни причинно-следствени връзки, както и създават много по-сложни абстрактни концепции в общуването си.

Мъдростта или знанието как се живее живота

С възрастта трупаме опит, уроци, грешки, успехи, сълзи и усмивки… Но възрастта, в която можем да кажем, че сме натрупали „мъдростта на своя живот” е 60-години. Това е моментът, в който можем да анализираме обективно конфликтни ситуации, да приемаме различни гледни точки, както и да вземаме най-добрите решения. 60-годишна възраст е и моментът, в който можем да се превърнем в ролеви модели за младите хора около нас. Както и в прекрасни събеседници, които разбират есенцията на самото живеене.