frida.bg
любовта

А дали имаме силата да преминем през всички 4 етапа на любовта?

Почти всяка жена се е убедила, че любовта се променя с времето. Някои бъркат любовта със страстта, други смятат, че любовта е временна, а за трети – любовта е тъждествена на хармонията. Истината е, че каквото и да претендираме, любовта се чувства, не се определя. Любовта е едно и също чувство, което хората приемат в различните му форми. А най-щастливи са тези, които са се убедили, че любовта се променя с времето и не изживяват критично смяната на проявленията й!

Обикновено след първата среща следват ‘’пеперудите’’ в стомаха, симпатиите, безпричинните усмивки, засищането и всички добре познати сладки фантастасмагории, които предизвикват наяве нашите чувства. Но според психолозите всяка връзка може да бъде перфектна. Но само ако имаме силата да минем през всички етапа на любовта.

Етап 1 – Влюбването

През този етап вие сте под въздействието на хормоните на любовта. Когато те превземат тялото и ума ви, наистина започвате да вярвате, че светът е едно красиво и приказно място. Намерили сте „принца на белия кон“ и единстеното, което правите е да чакате да ви поведе към залеза. Доверявате на всичко, което ви се случва, защото вярвате, че нещата идват с причина, а любовта е една красива съдба. Провалените връзки остават в миналото. И нищо не може да разруши току-що създаденото чувство на вашата започваща романтична приказка.

Етап 2 –  Загриженост

Любовта е грижа… Това е моментът, в който започвате да мислите ,,Студено ли му е?’’, ,,Дали е закусил?’’, ,“Как е?’’, ,“Уморен ли е?“ Започвате да се интересувате от чувствата му, интересите му и от това какво го прави щастлив. Защото грижа е, когато се чувствате зле и без да сте му казали той е усетил това, донесъл ви е от любимият шоколад и ви е изслушал. Защото грижата е да се изслушваме, подкрепяме и да знаем, че до нас имаме партньор, който ни разбира и обича!

Етап 3 – Привикването

Този любовен стадий наподобява времето преди буря – всичко е подозрително тихо и спокойно, но във въздуха мирише на ‘’проблем’’. Този ‘’проблем’’ са вече откритите недостатъци. Единствено човек, който ви обича може да превърне недостатъците ви в нещо необикновенно. В нещо, което ще го накара да ви заочи дори още повече. Част от привикването е партньора да обикне, както плюсовете, така и минусите ви – реалният ви облик. Както и вие – неговия.

Етап 4 – Любовна хармония

Колкото по-рано осъзнаете, че вие сте ценни един за друг, толкова по-щастливи ще бъдете. Преминали трудностите, опознали се, повярвали в чувствата си – вие сте едно цяло. На този етап планирате бъдещето. Вие не само сте едно цяло, вие сте семейство с общи надежди, мечти и намерение – да преминавате заедно през трудностите, да се развивате заедно и да градите осъзнато и тухла по тухла приказката, наречена любов. Защото вече знаете, че тя не е просто приказка, а работа, която си заслужава всеки компромис и всяко усилие!

Автор: Габриела Смилянова