frida.bg
Мила Йовович

5 ясни признака, че претренирате и имате нужда от почивка

Понякога в желанието си да постигнем бързи резултати започваме да преминаваме лимита на собственото ни тяло и това може да доведе до обратен ефект. Може би смятате, че колкото повече, толкова по-добре. Но това не е съвсем така, когато става дума за тялото ви. Прекрасно е да имаме мотивация и да тренираме редовно, но в крайна сметка това не трябва да е за сметка на здравето. А е факт, че хората, които редовно посещават фитнес залата претренират всеки път. На какво се дължи това – дали на прекалена амбиция или липса на информираност? Или просто имаме огромно количество енергия, която имаме желанието да изразходим в залата? Вижте знаците, че сме отишли малко по-далеч от нужното и имайте едно наум!

Тренирате всеки ден от седмицата

Кардио, тежести, стречинг. Всеки ден. Тялото няма възможност да регенира ида се възстанови между тренировките и това води до умора и ниски резултати. Ако тренирате абсолютно всеки ден от седмицата, може би ще забележуите, че неща, кото по принцип правите ви стават трудни. Е, това се дължи на претренирането. Минимум трябва да имаме един пълен ден, в който да не правим нищо. Най-добре да почиваме два дни седмично. Резултат ще има, тялото ще възобновява силите си и ще се чувстваме много по-добре!

Имате странни болки в ставите

Това е един от ясните признаци на претрениране. Болка в коленете, китките, рамото или която и да е друга става в тялото е червена лампичка! Ако имате необичайни болки по тялото си е време да се замислите за интензитета и честотата, с които повещавате залата. Може би имате нужда от почивка и преразглеждане на тренировъчните навици – тялото ви показва ясно, че нещо не е наред. Претренирането може да има сериозно отражение върху костите и ставите в дългосрочен план, затова бъдете внимателни!

Чувствате се уморени по цял ден

По време на тренировка и през цялото останало време. Ако дълго време сте тренирали без почивен ден, в който тялото ви да се възстанови, това не е необичайно. Умората е знак, че имате нужда от презареждане и поне няколко дни без тренировка. Но най-вече, умората е знак, че амбицията ни в залата е в повече и е време да изградим по-здравословно отношение към собственото си тяло.

И скапани след тренирвка

Може би усещането за прилив на енергия и повишена жизненост са останали в миналото за вас? Това е нормално явление, когато тялото ни просто не може да издържи повече натоварване.  Ако едва слагате единия си крак пред другия след физическо натоварване – това означава само, че сте преминали прага на поносимост на вашето тяло. И трябва най-сетне да си вземете day off.

Имате безсъние

Напрегнатост през деня и невъзмоност да заспите вчерта – това също е сред признаците на това, че претренирате. Тялото е в некрекъснат стрес и не може да се откъсне от омагьосания кръг и да се отпусне. А нивата на кортизол в тялото ви удрят критична граница. Време е да си вземете няколко дни без никакво атоварване и да позволите на тялото ви да се възстанови и отпусне напълно. Защото когато претренирате всъщност влошавате физическата си форма и здарвето си. А нямате нужда от това!