frida.bg

Да намерим пътя към сърцето на интровертното дете – II част

Интровертното дете по природа е много талантливо и умно, има дълбоки емоции, които биха могли да  се превърнат в творчество и да разкрият уникална дарба. То обикновено е много умно за възрастта си и това разкрива голям потенциал в бъдеще. Интровертността крие много преимущества, за които рядко се замисляме. Добрата новина е, че ние, като родители, можем много да помогнем на децата си да се отворят за света и да покажат своята прекрасна същност и качества.

Екстравертните хора са тези, които се зареждат с енергия и идеи, когато активно взаимодействат с другите, докато при интровертните това е точно обратното. Те имат нужда от усамотение и тишина, за да релаксират и за да вземат решение или да им хрумне гениална идея. Според ново проучване върху неврологичната динамика на дименсията „екстравертност-интровертност“, хората с екстравертна природа са по-малко възприемчиви към допамина.

Това е невротрансмитерът в основата на удоволствието и т.н. център за възнаграждение. Колкото повече екстравертните  хора се социализират и общуват с другите, толкова повече техния център на удоволствието се стимулира и толкова по-щастливи и енергични се чувстват. Интровертните хора, от друга страна, са много по-възприемчиви към допамина, т.е. те се нуждаят от много по-малко стимулация. Това е и причината интровертните хора да нямат никакъв проблем да бъдат сами.

Вижте първата част на статиятаДа намерим пътя към сърцето на интровертното дете – I част

Как още да помогнем на детето си да започне да се изразява повече в света?
Отбелязвайте качествата му

Децата като цяло нямат яснота в какво са добри и точно, ние родителите, сме тези, които трябва да отбелязваме и насърчаваме децата си. Но бъдете внимателни! Правете разлика между това, което вие смятате за подходящо за детето ви и това, към което то самото изразява интерес. Много често искаме да направим ВСИЧКО за детето си като го запишем на всички възможни курсове, за да подсигурим неговото развитие и широк кръг интереси. Но това може да бъде наистина изтощително за интровертното дете. То има естествена склонност да се изразява и само ще ни покаже кой е най-добрия начи. Просто бъдете наблюдателни и когато видите нещо – отбележете го. Например: „Рисуваш наистина добре. Знам една книжарница със страхотни неща за рисуване, искаш ли да разгледаме!” Знанете какъв ще бъде отговора!

Научете го как да приема себе си

Едно от най-важните неща, на които трябва да научим децата си е как да бъдат себе си. И да са съвсем окей с това. Интровертните деца рано или късно ще се сблъскат с изискванията на културата, в която живеем. А те са изцяло свързани с екстравертни характеристики. Ако научим детето си да уважава своята уникалност, таланти и особености – то много по-лесно ще се справи с натиска на обществото. Можете да му посочите известни учени, писатели, тврци, музиканти, които са били доста затворени в себе си. И именно това тихо пространство им е помогнало да генерират своите гениални идеи. Нека то намери своя път и кой знае – един ден може наистина да стане известен учен или творец…