frida.bg
стратегии

Грабнете тези „умни“ стратегии за повишаване на продуктивността

Ако имате доста натрупана работа, важен проект, чийто краен срок наближава или просто искате да се мобилизирате и да поработите малко по-сериозно – тези „умни“ стратегии за продуктивност са всичко, от което се нуждаете. Естествено, за да започнете процеса. Когато сме в „задънена улица“ по отношение на задачите, всичко, от което имаме нужда са малки и лесни за изпълнение стъпки, които да ни изведат оттам. След това е лесно.

Но както казват много от нас, първите няколко стъпки са наистина трудни. Защото трябва да ги направим. След това идва т.н. инерция на засилването и нещата започват да вървят гладко и безпроблемно. Но за начало, нека започнем с тези лесни стратегии за повишаване на продуктивността, които всъщност представляват освобождаване от навиците, които ни блокират.

Пуснем ли тези навици, ще установим, че имаме повече време и сме далеч по-концентрирани, а работата се върши сякаш от само себе си. Е, разбира се с наша помощ!

Проверявате ли телефона си постоянно?

Невинно check-ване на фейсбук, най-новите коментари, лайкове, инстаграм, мейли и т.н. Всичко това се преръща в навик, който изяжда времето и вниманието ни. Когато непрекъснато превключваме концентрацията си от работната задача и инстаграм, губим огромно количетсво продуктивност. Умът ни не може да работи пълноценно, коагто постоянно го разсейваме. Затова изключете телефона си, докато работите. И много важно, не отваряйте фейсбук профила си, докато пишете презентацията си. Концентрирайте вниманието си в работата си, а социалните мрежи – оставете ги за почивката.

Нямате навика да си правите план

Всяка задача, независимо колко е важна или маловажна изисква от нас да правим нужните стъпки. Ако очакваме нещата да се нареждат от само себе си, ще загубим доста време в чудене „А сега какво?“. Затова си направете план с малки стъпки. Дори да не го следвате на 100%, все пак е важно да сме гъвкави, ще имате нужната яснота какво следва и ще спестите време от умуване и догадки. Правете план на задачите си за седмицата и месеца. Това ще подреди задачите ви и ума ви и ще повиши продуктивността ви. Защото, хей, вие знаете точно какво правите!