frida.bg

Да намерим пътя към сърцето на интровертното дете – I част

Ако вашето дете е мълчаливо, трудно изразява емоциите си с думи, изглежда затворено и предпочита да играе само – може би природата му е интровертна. Какво означава това? В нашата ектровертна култура някак сме започнали да приемаме интровертността като проблем. А това въобще не е така. Ако детето ни е интровертно това означава, че просто начина му на свързване със света е по-различен.

Интровертността крие много преимущества, за които рядко се замисляме. Интровертните деца по природа са много талантливи и умни. Те имат дълбоки емоции, които биха могли да превърнат в творчество и да разкрият уникална дарба. Или са прекалено умни за възрастта си и това разкрива голям потенциал в бъдеще. Въпросът тук е само един – как тези толкова надарени деца да изразят това, което имат в себе си и да се свържат с останалите хора?

Как да стинем до сърцето на своето интровертно дете?
Приемете го такова, каквото е

Първото нещо, което трябва да направите е просто да приемете, че вашето дете е интровертно. Да, няма да го виждате да избухва в група от връстници, но приятелствата, които ще изгради в живота си ще бъдат стабилни и трайни. Ако опитвате отново и отново да накарате детето си да общува с другите деца, това може да създаде представа у детето ви, че нещо в него не е наред. И в крайна сметка да затвърди ниска самооценка. Просто приемете детето си и изборите, които прави – те със сигурност ще са обмислени добре.

Окуражавайте го да изразява себе си

Интровертните хора имат дълбока душевност и понякога изпитват затруднение да изразяват емоциите си. Затова е изключително важно да намерят „своя” начин и да започнат да изразяват себе си креативно. Това може да е някакъв вид изкуство, писане на поезия, разкази или йога. Всичко, което ще го накара да се чувства добре е добре дошло. Да, най-вероятно няма да избере групов спорт и това е съвсем в реда на нещата. Груповите занимания  могат много бързо да изтощят нервната му система и е съвсем нормално да ги избягва. То знае какво е най-доброто за него. Нека го чуем.

Уважавайте личното му пространство

Може и да ви се струва странно, че детето ви от време на време се затваря в стаята си, в книгите си и във вътрешия си свят. Всъщност това е неговият начин да презареди батериите си и да отпусне нервната си система. Със сигурност детето ви не може да си обясни защо има нужда да прави това. Ако вие, като екстравертни родители, постоянно опитвате да въвлечете детето си в общи занимания, детето ви може да се почувства нуждата си от лично пространство като неадекватна. Обществото го прави в голяма степен. Защо и ние да го правим? Нека оставим детето си да вентилира в уединение и когато е готово да се върне в света на бурните семейни и приятелски отношения.

Очаквайте продължение на темата…