frida.bg

За духовните и емоционални ползи от ходенето пеша

Ходенето пеша все повече се смята за излишно. Времето ни все не достига, за да отидем от точка А до точка Б просто ходейки, а в големите градове това е просто абсурдно решение. Малко по малко забравяме това толкова естествено нещо – ходенето. И ако сметнем колко крачки правим дневно, най-вероятно няма да са много. От апартамента до колата и от колата до работа. И обратното. И вместо да ходим пеша ние ходим или бягаме по пътеката във фитнеса, защото искаме да поддържаме добра форма.

Според ново изследване обаче единствената физическа активност, от която се нуждаем, за да сме здрави – това е ходенето пеша. Само 30 минути на ден и ще почувстваме огромна разлика. Особено ако ходенето е осъзнато, на чист въздух и с позитивно намерение. Ходенето пеша също така има духовни и емоционални плзи, за които рядко се говори, но те са изключително важни. Ето кои са най-важните сред тях!

Превърнете разходката в медитация

Дори да качвате стълбите или да отивате до магазина, превърнете всяка стъпка в медитация. Осъзнавайте всяка крачка. Осъзнавайте присъствието си в този свят и разликата, която оставяте след себе си с всяка извървяна стъпка.

Прочетете още: Горско къпане, или за магията на гората върху нашата психика

Превърнете разходката в ритуал

Ритуал за свързване с природата, Бог и себе си. Свикнали сме да бързаме и дните ни преминават, без да усетим. Животът минава, без да го усетим. Затова всеки от нас има нужда от осъзната разходка, която да ни покаже, че има нещо по-висше. Нещо, което изисква да спрем, за да се СВЪРЖЕМ.

Превърнете разходката в терапия

Особено след пълния с ангажименти и задачи ден една разходка може да подейства като терапия. Много важно, изключете звука на телефона, не отговаряйте на съобщения в месинджър и не говорете с никой. Просто присъствайте и се освободете от цялото напрежение, натрупано през деня. И след това се приберете вкъщи с усмивка, спокойно сърце и се насладете на качествен сън!