frida.bg

Есенен аюрведа детокс план: и имаме ли нужда от него?

Обичайно свързваме детокс програмите с пролетта, но според аюрведа тялото ни има нужда от това да се освободи от всичко старо и ненуждно и през есента. Такак както листата освобождават клоните на дърветата, така и тялото ни има нужда да се освободи от токсините, за да се подготви за зимата. Есенният детокс естествено е по-различен от пролетния. Неговата цел е да заили имунната ни защита, да ни предпази т настинките, както и да загрее тялото ни. И най-вече, есенният детокс план не изисква гладуване!

Какво е най-важното, което трябва да знаем за есенния детокс?
Започнете деня си с топла вода с лимон

Пиенето на достатъчно вода през деня е изключително важно за здравето, но топлата вода с лимон на гладно притежава способността да елиминира и изхвърля токсините от тялото ни. Топлата вода с лимон също така ще загрее стомаха ви, ще стимулира храносмилателната система и ще ви хидратира качествено.

Детоксикиращи храни

Има храни, които притежават способността да очистват тялото ни от токсини и точно тях трябва да избираме, когато искаме да подготвим тялото си за зимата. От друга страна, имунната ни система зависи в много голяма степен от това какво слагаме в чинията си. Затова наблегнете на топли зеленчукови супи, готвени ястия с много зеленчуци и пълнозърнести храни.

Изключете поне за кратко всички обработени храни, сладкиши със захар и пържени храни. А аюрведа съветва да изключите и месото, докато правите детокс режим. Наблегнете на пробиотични храни като кисело мляко, сирена, кефир и тофу. И нека есенната ви салата включва сезонни зеленчуци като моркови, цвекло, ябълки, ряпа и т.н.

Детокс за ума

В основата на есенния детокс план е да забавим темпото и да редуцираме нивата на стреса. Прекалено голямото количество информация, задачи и планове задръстват ума ни, а според аюрведа, не може да има качествен детокс ако не гледаме на тялото си холистично. Опитайте да не разпилявате вниманието си в различни посоки. Ако приготвяте вечеря не мислете за утрешните задачи, а просто присъствайте. Обърнете внимание на всяко малко нещо, което се случва около вас, без да реагирате. Или с други думи, превърнете готвенето в медитация!