frida.bg

Кои са храните, които намаляват стреса и тревожността?

Когато сме изнервени и стресирани често превръщаме храненето в маратон и посягаме точно към храните, които ще ни изнервят още повече. Още едно кафе с двойно количество захар и закуска, пълна със захар и мазнини. По-лесно е. Сладките храни са „комфортна храна”, факт. Но именно комбинацията между кафе и захар стимулира прекомерно нервната ни система. Не е случайно, че ръцете ни започват да треперят и имаме трудности със заспиването.

Когато сме стресирани умът ни е залят с мисли и последното нещо, за което можем да помислим е храненето. Нямаме време. Бързаме. Храним се механично. Даже не знаем какво сме яли и дали въобще сме яли нещо днес. Да, освен кафето, което по всички параграфи не е храна. Спрете за момент. Тази вихрушка изтощава тялото ви. Погрижете се за себе си, за да бъдете здрави. А ние ви предлагаме да включите повече антистрес храни в диетата си!

Храните, които ще ни помогнат да намалим нивата на стреса и тревожността
Черен чай

Заменете кафето с черен чай! Той притежава релаксиращи и успокояващи свойства. Благодарение на аминикиселината L-theanine черният чай ще ви помогне да повишите енергията и концентрацията си като в същото време намалява нивата на хормона на стреса кортизол. Ако консумирате черен чай всеки ден вероятно ще забележите, че той ви дава същите предимства ато кафето, страхотен вкус, но без това да предизвиква свръхактивация на нервната ви система и стрес.

Орехи

Дръжте пакетче орехи в чантата си и на бюрото си за моментите на внезапен глад. Орехите ще балансират кръвната ви и щ намалят апетита ви от една страна, а от друга – ще ви помогнат да се справите със стреса и тревожността.

Слънчогледови семки

Слънчогледовите семки или продовете на слънчогледа са един прекрасен източник на магнезий, манган и витамин Е. Богати на фолат, слъногледовите семки ще подпомогнат продукцията на хормона на щастието допамин в тялото ви. А той по естествен начин ще неутрализира кортизола, хормона на стреса и ще направи така, че да се усмихвате повече!

Мака

Коренът мака у нас се намира както на прах, така и на таблетки. Според нови изследвания маката действа като антидепресант и неурализира стреса. Без странични ефекти и с много ползи за здравето ви!

Какао

Не е случаен факта, че се обръщаме към сладките неща, за да ни накарат да се чувстваме по-добре. Но в повечето случай не избираме качествена сладка храна. Изберете шоколад с над 70% какао или в най-добрия случай – цели сурови какаови зърна, които да похапвате между храненията. Ей така, за настроение!