frida.bg
презентация

5 съвета как да направите супер успешна презентация

Говоренето пред хора предизвиква страховете на почти всеки от нас. Дали ще се представя добре? Дали ще ме одобрят? Дали говоря твърде бързо? Или твърде бавно? Дали ще видят слабостите ми? Проблемът с презентациите е само един – позволяваме на страховете ни да ни завладеят. Това е най-трудната част. Самата презентация е доста просто нещо. И колкото по естествено се чувствате в собствената си кожа, толкова по-добре ще се справите с нея. Затова ви представяме няколко практични съвета зкак да се почувствате добре в тялото си, за да имате успешна презентация.

Осмелете се!

Първата стъпка е да кажете”Да, ще се справя!”. И защо да не го направите? Може и да не сте най-добрия лектор на света, но сте направили първата стъпка. Дръжте мотивацията си висока и фокуса си върху малките стъпки. Всяка стъпка напред е прогрес.

Направете презентацията своя

Трудно е да говорите убедително и естествено за нещо, което не ви е много на сърцето. Заова опитвайте да направите темата на презентацията своя. Намерете допирни точки със себе си (лични истории, които можете да споделите!) и се информирайте достатъчно, за да бъдете максимално наясно за това, което говорите.

Проверете езика на тялото си

Повечето хора слагаме защити пред евентуалното неодобрение от страна на другите хора като кръстосваме ръце пред гърдите си. И много други издайнически сигнали, които издават точно как се чувстваме. Е, за да овладеем езика на тялото си трябва да направим така, че да се чувстваме окей в тялото си. Без напрежение, това са само група хора, които искат да чуят това, което имаме да им кажем.

Приемете гафовете като част от процеса

Това е важна част от уменията на едни от най-добрите лектори в света. Винаги може нещо да се обърка. Затова бъдете подготвени с усмивка, шега или защо не – доза откровен непукизъм. Все пак никой не е перфектен.

Приемете презентацията като игра

Ако оставим всички емоции настрана, презентацията е само едно преставяне на факти по интеесен начин. Защо да не превърнем процеса в игра и да не се позабавляваме с него! Точно това различава много добрите лектори от посредствените. Първите просто не се взимат много на сериозно.