frida.bg

Валентина Терешкова – смелата жена, докоснала се до Космоса и вечността

Едва ли някой е вярвал, че едно момиче, родено в скромното Болшое Масленниково, Ярославска област, намиращо се на територията на СССР и започнало кариерата си като работник във фабрика за гуми един ден ще се превърна в една от най-известните жени в целия свят, които ще останат завинаги в историята и ще бъдат вечен пример, че всяко едно момиче може да постигне всичко, за което мечтае. Е, Валентина Терешкова доказва, че всичко е възможно.

Ще ти отнеме изключително много време, за да изброим всички ѝ постижения, включително си като генерал-майор от авиацията на Съветските Военновъздушни сили, пилот и космонавт на СССР, но всъщност към Руската съветска федеративна социалистическа република (SFSR).

Валентина Терешкова е родена на 6 март 1937 г. вБолшое Масленниково

Баща й е служил като войник на Червената армия през Втората световна война, а майка ѝ е била работник във фабрика за памук. Първите години на Терешкова преминават в усилия да помага на майка си след смъртта на баща ѝ във войната. След като Терешкова започва да ходи на училище, професионалните ѝ ангажименти не се променят и тя продължава да работи на различни места, за да подпомага семейството с допълнителни пари. След завършване на средното училище, тя проявява интерес към науката и военното дело. Нейната политическа идеология е смятана за достатъчно силна, за да ѝ помогне, да се развива в Комунистическата партия и в кариерата.

След дипломирането си, вдъхновена от Юрий Гагарин, Терешкова кандидатства, за да получи шанс да започне кариера в авиацията. Приета е за парашутист в Ярославския авиационен клуб. След рекордните ѝ 126 парашутни скокове тя се насочва към космонавтиката.

Терешкова става една от само петте жени, които се обучават за космонавти в разрастващата се Съветска космическа програма през 1961 г. Голяма част от обучението ѝ се състои от тестове за космическа квалификация. На Терешкова обаче ѝ е трудно да изучава дизайна на космически кораби и механиката на ракетите, тъй като предишните ѝ обучения са насочени повече към леки промишлени технически курсове. Не искайки да се провали, тя учи допълнително всяка вечер, за да се съсредоточи върху обучението си, за да постигне мечтата си.

На 16 юни 1963 г. Терешкова, която по онова време е била лейтенант в съветската армия, се е озовала на пътя си към космоса

На този ден, във Восток VI, Терешкова става първата жена, която лети в космоса. В космическия кораб Валентина Терешкова обикаля Земята 48 пъти за период от 70 часа и 50 минути. Едно от най-важните постижения на Терешкова е, че нейните усилия довеждат до повече възможности за жените да получат възможности да бъдат част от изследванията на космоса. Следващите съветски тестове дори откриват, че жените всъщност имат по-добра издръжливост в тежките условия в космоса. Връщайки се на Земята с колегата си космонавт Валери Биковски след пътуването в космоса, те са обявени за герои на Съветския съюз и бяха наградени със Златен медал и Ордена на Ленин.

След края на кариерата си Валентина Терешкова продължава да работи за равенството на жените, представяйки страната си в международни женски мероприятия и организации в чужбина

Терешкова е била последната жена космонавт до 80-те години на миналия век. Днес тя е 80 на години и живее в Русия. Историците се възхищават на работата си по отношение на равенството на жените в родната си страна и тя също служи като пример по целия свят за жените, които я виждат като модел за постигането и на техните цели. Терешкова все още получава награди и признание от правителства и организации, за да почетат постиженията и работата ѝ.