frida.bg

В Мексико изобретиха сутиен, който помага при откриването на рак на гърдата

Независимо, че проектът се намира все още в относително началните си етапи на развитие, трима млади мексикански предприемачи са измислили сутиен, за който смятат, че е способен да открива рак на гърдата. Името на продукта е Eva Bra и е разработен от компанията Higia Technologies, която спечели $ 20,000 от наградите Global Student Entrepreneur за разработването на своето изобретение, което може да окаже невероятна помощ за жените в бъдеще и да спаси хиляди животи.

Хулиан Риос Канту е 18-годишен мексикански студент, на когото му хрумва идеята за Eva Bra, когато майка му е диагностицирана с рак на гърдата за втори път. Тъй като ракът напредва бързо, тя е в опасност да загуби живота си. Единственото възможно решение е двойната мастектомия. Майката на Хулиан оцелява, и независимо че лечението често е успешно, все още има много жени, които не успяват да се преборят с коварната болест. Според Световната здравна организация през 2015 г. 570 000 жени са починали от рак на гърдата, 15% от всички смъртни случаи на рак при жените по света.

Eva Bra използва вградени сензори за измерване на температурата на кожата в различни части на гърдите. Концепцията се основава на идеята, че туморите могат да променят температурите на кожата поради промени в кръвния поток. Сутиенът ще трябва да се носи от 60 до 90 минути на седмица, за да се открият евентуалните постоянни промени, за да не се заблуди сутиенът, базирайки се на временни краткотрайни естествени за тялото промени.

Независимо че подкрепят развитието на подобни технологии, лекарите предупреждават, че това изобретение не е най-сигурният начин за откриване на рак на гърдата и жените задължително трябва да отделят време, за да се прегледат. Светът обаче търси възможности и се поддава на възможността за по-прости и бързи решения и начин жените да откриват промени в гърдите си. Това би им гарантирало, че ще узнаят за рака в ранните му етапи, което прави лечението многократно по-ефективно.

Изобретателите на сутиена отбелязват, че ще отнеме поне още две години, за да се създаде масов прототип, който да навлезе на пазара и да бъде достъпен за всички жени, с което да се намали риска от хващане на рака в твърде напреднала фаза. Лекарите и други медицински специалисти призовават за интензивни клинични тестове и изпитания на продукта, преди да бъде представен на пазара. Всички обаче се надяваме, че това може да бъде първото позитивно развитие на подобен продукт в здравеопазването, което да спаси живота на нашите майки, сестри, дъщери, а и на нас самите.