frida.bg

Знаците, че в тялото ви има прекомерно количество тестостерон

Нека уточним, това е статия за жени. Макар да свързваме хормона тестостерон с наличието му при мъжете, трябва да знаем, че нашите тема също го произвеждат. И понякога това може да бъде прекалено и да доведе до някои необичайни изменения във външния ни вид и настроението ни.

Тестостеронът принадлежи към адрогенните хормони в човешкото тяло и при мъжете се синтезира в тестисите, но този хормон не принадлежи единствено на мъжете. Тестостеронът се синтезира също така и при жените от яйчниците и надбъбречните жлези. Естествено в много по-малки количества.

Тестостеронът има пряка връзка с количеството мускули в тялото ни, със сексуалното желание, както и с нивата на енергия и с настроението ни. Съответно липсата на енергия, липсата на сексуално желание и потиснатото настроение се свързват с ниското ниво на тестостерон. Факт е, че имаме нужда от тестостерон, за да се чувстваме активни и жизнени. Но е факт, че имаме нужда този хормон да бъде в баланс – нито прекомерно, нито недостатъчно.

Той има има тенденцията да намалява количеството си с течение на времето, но понякога се случва точно обратното. Вместо да понижи нивата си, той ги увеличава. И тогава усещаме това с цялото си същество.

Прекомерното количество тестостерон в женското тяло може да се прояви по следните начини:
  • Нередовен цикъл или неговото отсъствие
  • Прекомерно окосмяване
  • Прекомерно омазняване на кожата
  • Акне
  • Уголемяване на клитора
  • Увеличаване на мускулната маса
  • Намаляване на бюста
  • Промени в тембъра на гласа

Първите признаци на високите нива на тестостерона са увеличаване на окосмяването по тялото и лицето и появата на необичайно акне. Ако имате тези симптоми и те ви изглеждат притеснителни не се колебайте да се обърнете към личния си лекар. Както и да си направите изследване на нивата на хормоните. Вашият лекар ще ви предпише нужните медикаменти, за да регулирате нивата на тестостерона си и да се освободите от неприятните симптоми!