frida.bg
Дан Браун

Ново проучване разкрива връзката между захарта и раковите клетки

Всеки от нас обича да похапва сладки неща ежедневно, без да се замисля за захарта, с които те са буквално натъпкани. Сякаш имаме една невидима връзка със захарта, от която не искаме да се освободим. Просто защото… Е, толкова ни е приятно! Независимо дали имаме амбивалетна връзка със захарта (постоянно късаме и се събираме) или сме в блажена хармония с нея (без да се притесняваме за ефектите от тази прувързаност), трябва да сме наясно с най-новите проучвания по темата. Да, те са обезпокоителни и трябва сериозно да премислим взаимоотношенията със сладката ни приятелка.

Трудната ни връзка със захарта всъщност е доста обезпокоителна

Може би се замисляте за собствената ви връзка със захарта. Например колко често се срещате и колко интензивно сте й отдадени. Е, добре е да направите и тази равносметка. Но според проучване, проведено в Белгия и продължило цели 9 години, захарта има тясна връзка с образуването на ракови клетки в собственото ни тяло. Изследването е проведено от Йохан Тевелейн в Белгия. Той доказва че когато раковите ни клетки се хранят със захар това води до тяхното нарастване. И това наистина е притеснително.

Ние знаем, че всяка клетка от тялото ни се нуждае от енергия, за да функционира нормално. И те разчитат на тази енергия на захарите, които приемаме от храната, която ежедневно консумираме. Но замисляме ли се, че раковите клетки също се нуждаят от захар, за да нараснат. И дори се нуждаят от много по-голямо коичетво глюкоза, отколкото нормалните клетки.

Този процес е познат в областта на медицината като “warburg effect”. Това довежда до хипотезата, че нарастването на раковите клетки е в симетрична връзка със захарта, която всеки ден консумираме. Това в науката се нарича метаболизъм на глюкозата и все повече внимание се обръща на влиянието на глюкозата върху различни заболявания и най-вече – върху раковите клетки. Това, според Йохан Тевелейн, обяснява взаимовръзката между Warburg effect и степента на агресивност на рака.

Може би е време да премислим връзката си със захарта? И най-сетне, да вземем изключитлно важното за здравето ни решение – да спрем да я консумираме!