frida.bg
лидер

Жена лидер? И защо това все още е рядко срещано явление

Неоспорим факт е, че жената лидер все още е рядко срещано явление. И не защото на жените им липсват умения, интелигенстност и знания. А защото все още стереотипът за „жената, която си стои вкъщи и гледа децата” обитава подсъзнанието както на жените, така и на мъжете. Вярванията са много силни и е трудно да премахнеш корена им. Особено, когато дори не подозираш за неговото съществуване.

Според Шерил Сандбърг, COO мениджър на Фейсбук, има няколко основни причини жените все още рядко да достигат лидерска позиция, както и рядко да получават повишение. В основата на това не е просто дискриминацията на жените в корпоративния свят. Истината, според Шерил, е, че жените сами се отказват от лидерската си позиция. Дори без да го осъзнават.

Вижте как това се случва на практика?
Жените все още се подценяват

Ако трябва да сме откроени, това е точно така. Възпитани сме да сме скромни, да подценяваме успеха си, за да не накраме хората около нас да се чувстват некомфортно. В резултат не проявяваме инициатива, не се борим за повишение и лесно се отказваме. За сметка на това мъжете охотно надценяват своите възможости и обират каймака. Просто, защото вярват в себе си.

Жените все още не са превърнали мъжете си в партньори

Познато ли ви е следното – работите 8 часа, след това се прибирате вкъщи и работите още 8 часа, докато не паднете изтощени в леглото? И как става така, че жените трябва да работят на две работни места, а мъжете все още не смятат домакинската работа и отглеждането на децата за свое задължение. Е, ако вие сте сред жените, които работят на две места, естествено, че не ви остава енегия за нищо повече. Докато мъжете, те знаят как да се скатават, но само защото ние им го позволяваме.

Изгледайте това видео, в което Шерил Сандбърг обяснява истинските причини защо жените лидери все още твърде малко!