frida.bg

Как домашния любимец ни помага да сме по-здрави и щастливи

Любовта към животните е истинска и за това могат да потвърдят само тези от вас, които имат домашен любимец. Емоционалната връзка и емпатията, които съществуват между човека и животните е изключително важна част от развитието ни като хора. Но също така тази специална връзка на загриженост и любов качествено подобрява здравословното ни сътояние. Тяхното присъствие в дома ни ни успокоява и със сигурност животните ни помагат да се справим с чувството на самота. Но как учените си обясняват тези интересни взаимовръзки?

„Без значение колко малко пари или колко малко възможности имаш, притежаването на куче те прави богат.“
Луис Сабин

Животните, окситоцинът и ние

Според психолога Андреа Бийц това се дължи на хормна окситоцин, който се произвежда в тялото ни всеки път при физически контакт с домашния любимец. Окситоцинът е хормон, които по принцип се отделя в големи количества при кърмене, но не само. Този хормон, наречен още хормона на щастието, циркулира в хормоналната система както на мъжете, така и на жените. Той има способността да забавя сърдечния ритъм, както и да намалява количеството на хормоните на стреса като котизола.

„Ако имате котка, вие се прибирате не в къщата си, а у дома.“  

Пам Браун

Също така окситоцинът повишава желанието ни да се свързваме с другите и да им се доверяваме. Намалявайки нивото на стрес и правейки ни по-спокойни и усмихнати, окситоцинът безспорно е хормонът на щастието. И за щастие на всички, кото обичат животните, връзката с домашния любимец води до постояннен прилив на серотонин в тялото ви и до подобряване на социалните ви връзки. Ако искате да бъдете по-здрави и по-щастливи със сигурност животните могат да ви помогна много! Просто превърнете животните в свой добър приятел и се грижете за тях с топлина и любов! Защото, както казва Ганди…

„За величието на една нация и моралния й прогрес може да се съди по отношението й към животните.“
Махатма Ганди