frida.bg
интимността

Интимността: умението да изградим осъзната връзка с другия

Интимността – жадуваме за нея, опитваме се да я привлечем, да я задържим, но често тя се изплъзва от ръцете ни като ситен пясък. Когато двама души се срещнат за първи път и усетят искрата на привличането те започват да общуват, но не само на нивото на думите. Включва се езика на жестовете, езика на докосването, езика на звуците и езика на мълчанието. Енергиите на тези двама души малко по малко започват да се синхронизират.

Не случайно двойките, които поддържат добро ниво на интимност започват да си приличат. Те отразяват огледално емоциите си и реакциите си съвсем несъзнавано. Но след първоначалния бум на току-що открита интимност, тя започва малко по малко да ни се изплъзва. Лесно е да се откриеш напълно пред някого, когото не познаваш все още. И трудно, да бъдеш открит пред същия този някой, но вече в криволиците на връзката. Неотъпкана. Сложна. Противоречива. И на моменти плашеща.

Всъщност добрата интимност изисква от нас да познаваме механизмите й, да се грижим за нея, т.е. да имаме уменията да я поддържаме. Интимността започва от нас самите и протяга нежните си ръце към другия с любов, която разбира. За да имаме топла интимност с другия трябва да изградим някои неща у себе си като способността да го изслушваме, да се доверяваме и да показваме любовта си. Но какво още…

Всичко започва от любовта към себе си

Не става дума да сме обсебени със себе си или да имаме нарцистични наклонности. Но единствено когато се научим да обичаме, да приемаме и да прощаваме сами на себе си сме способни да правим това за някой друг. За нашия любим друг. Ако ви е трудно да прощавате на себе си е много по-вероятно да реагирате с осъждане, критика и охвърляне на другия в моментите, в които греши. А тези реакции правят така, че интимността да започне да се стопява. Отговорността да опознаем себе си е само наша. Оттук зависи в много голяма степен дали ще успеем или не да приемем другия и да изградим удовлетворително ниво на интимност.

Тук ли си за мен?

Степента, в която ние приемаме другия и сме чувствителни към потребностите му е в основата на добрата интимност. Понякога ние мислим, че сме приемащи, но всъщност просто не искаме да ни закачат и се отръпваме емоционално. Отзивчивостта се изразява с очия контакт, с усмивката, с жеста. Езика на тялото ни издава нашето отношение. И бъдете сигурни – вашият партньор ще го разчете безпогрешно. Понякога всичко, което се иска е да отделите 5 минути, които да прекарате напълно с вашия партньор, за да възстановите хармонията помежду ви и да си върнете усещането за свързаност и близост.

Чуваш ли ме?

Истинската комуникация не започва с говоренето, а със слушането. И най-вече, с чуването. Няма по-голям подарък, който да направите на другия човек от вашето пълно внимание по време на разговор. Ако наблюдавате двама души в двойка, които си говорят много често ще забележие, че те говорят единствено за себе си. Никой не чува другия. Но умението да слушаме е в основата на добрата интимност. Нищо не стопява близостта повече от това да се блъскаш отново и отново в стената на неразбираето. И то в най-близката си връзка.