frida.bg

Суматра – златният остров

Индонезийският остров Суматра притежава едни от най-богатите и разнообразни тропически гори на планетата. Те осигуряват подслон на много редки видове и поминък на милиони хора. Ето защо защитата на тези гори и невероятното биологично разнообразие в тях е особено важна.

Суматра се намира в западната част на Индонезия и е шестият най-голям остров в света. В древността са го наричали на санскрит Swarnadwīpa („Златният остров“) и Swarnabhūmi („Златна земя“), заради златните находища във високите му части.

Вълните на Индийския океан мият бреговете му и създават топъл и влажен тропически климат. Многобройни туристи от цял свят посещават острова всяка година привлечени от красотите му и разнообразните атракции, които предлага. А възможностите за избор са наистина неизброими.

Суматра: Вулканът Синабунг

Прекрасен начин да разгледате един интересен район на Суматра е да предприемете целодневно пътуване за разглеждане на забележителностите от най-големия град на острова Медан. Опитен местен водач ще Ви вземе сутринта за Вашия частен тур. Той ще започне с автомобил по очарователен маршрут през джунглата до планинското село Брастаги в планините Каро.

В тези планини се намират два активни вулкана Синабунг и Сибаяк. Непременно ще посетите пазара на плодове и някое от традиционните селца с автентични къщи. След това ще продължите към водопада Списиопио, където можете да се насладите на чудната гледка към езерото Тоба – най-голямото вулканично езеро в света.


Снимка Visions of Domino, CC BY 2.0

Суматра: Езерото Тоба

В Медан можете да посетите Маха Вихара Майтрея – един от най-големите будистки храмове, построен през съвременната епоха. Строежът му е започнал през 1991 и е започнал да функционира през 2008. Стените на манастира са украсени с различни статуи на дракони и релефи с митични животни, а огромни статуи на божества благославят молещите се. В просторния храмов комплекс освен да си направите селфи в приказна обстановка, можете да хапнете във вегетариански ресторант и да си купите оригинален будистки аксесоар за спомен.


Снимка: ArgoRaung – Own work, CC BY-SA 3.0

Суматра: Езерото Лаут Тауар

Друго високопланинско езеро, предпочитано от туристите е Лаут Тауар. В околностите му в периода от април до август можете да присъствате на събирането на реколтата от кафе, на конни надбягвания или да релаксирате с риболов и плуване в кристално чистите води. С кола или мотоциклет можете да се разходите по планинските пътища до някой от наблюдателните пунктове. Те ще Ви разкрият грандиозна панорама към езерото и заобикалящите го върхове.

Суматра

Някога в пейзажа са доминирали пищни тропически гори и Суматра е бил дом на широка гама от растителни и животински видове. Горите на Суматра са дом на някои от най-редките животни и растения в света. Това е единственото място, където живеят заедно тигри, носорози, орангутани и слонове.
Островът е дом и на по-малко известни чудеса, като Дългоносата маймуна, Малайската мечка, Димният леопард и прилепа Летяща Лисица.

Но тези великолепни същества изчезват, тъй като горските им домове бързо се разрушават. Те са унищожават от търговска или незаконна сеч или за да направят място за плантации с палмови дръвчета за добив на масло.
През последните 35 години островът е загубил почти половината от горите си. Много видове сега са критично застрашени, между тях са специфичните местни кукувица, тигър, слон, носорог и орангутан.

Обезлесяването на острова води също до образуването на значителни сезонни мъгли над съседните страни, като например тази в югоизточна Азия през 2013 г., която причини напрежение между Индонезия и засегнатите държави Малайзия и Сингапур.

Процъфтяващото бракониерство също представлява сериозна заплаха за застрашените видове на острова – убиват се тигри заради кожата, носорози – заради рога, а орангутаните и слоновете са отвличани от дома им в дивата природа за развлекателната индустрия и туристически атракции.

Суматра: Суматранският тигър, който наброява не повече от 400 индивида в дивата природа, се среща единствено на този остров – последната крепост на тигрите в Индонезия.

От Суматранските слонове за съжаление са останали само около 120 – 150! Най-жизненоважните задачи за острова са спасяването на Суматранския тигър – най-застрашеният подвид тигри и опазване на естествената среда на Суматранския слон.

Международни организации като WWF работят с индонезийското правителство, за да защитят останалите гори и местообитания на острова. Националният парк Tesso Nilo обхваща най-критичните области, в които живеят слонове и тигри. Благодарение на общите усилия и дарения на хора от цял свят паркът се разраства, но страда от тежки посегателства от нелегален дърводобив и строеж на селища. Незаконните заселници изсичат гората, за да освободят пространство за посеви и плантации за палмово масло. Оказва се, че освен опасност за здравето ни, то е и основна причина за изчезването на орангутаните.

суматра: орангутан
Снимка: Tbachner – first upload in de wikipedia on 20:19, 10. Feb 2006 by Tbachner, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=727180

Суматра: По-редкият от двата съществуващи на Земята вида орангутан е Суматранският, ендемит за северната част на острова. Изненадващо, името му не идва от оранжевия му цвят, а от местните думи orang (човек) и hutan (гора) и се превежда като „горски човек”.

За да могат туристите на Суматра да се потопят поне за кратко във фантастичния свят на джунглата за щастие съществуват агенции, насочени към екологичен и отговорен начин на пътуване сред природата. Те организират индивидуални походи в джунглата, приключенски и културни пътувания в различни части на Суматра. Освен срещи с орангутани и слонове в естествената им среда, ще имате възможност за рафтинг, велосипеден поход или посещение в пещери с прилепи.

Преди да направите резервацията си, отделете време да разгледате уебсайта на избрания от Вас туроператор и да научите повече за това дали работи с местни водачи и какви екологични практики използва. Прочетете повече за това как да пътешествате природосъобразно тук.