frida.bg
косопад

Есенният косопад: време е да се погрижим за косата си

Есенният косопад вероятно не е нещо ново за вас. Всяка есен косата ни реагира на промените в природата. Вероятно не знаете, но косата по начало реагира на слънчевата светлина, точно както и растенията. През пролетта и лятото косата избуява и става гъста и лъскава, благодарение на слънчевата светлина, която активира растежа й. Но когато дните станат по-кратки и хладни, косата ни започва да пада. Точно както и листата започват да напускат дърветата.

Есенният косопад всъщност е нещо напълно нормално в началото на есента. Той обичайно продължава между 4 и 6 седмици, но можем да намалим този период ако се погрижим за косата си своевременно с подходящите средства!

Масаж на скалпа

Един от начините да се справим с есенния косопад е да започнем ежедневно да правим стимулиращ масаж на скалпа. Опитайте да отделите поне 10 минути да масажирате скалпа. По този начин ще засилите циркулацията на кръв в скалпа, ще стимулирате мастните жлези и ще намалите падането на косата.

Витамини и минерали

Понякога дефицитът на желязо води до ненужно усилване на есенния косопад. Ако мислите, че не приемате достатъчно желязо, включете в диетата си повече червено месо, яйчни жълтъци и зеленолистни зеленуци като спанака. Хапвайте по-често спанак, за да си набавите освен желязо, витамин В12, C и D. От друга страна, дефицитът на цинк отслабва космените фоликули. Можете да си го набавите чрез ядките и най-вече орехите, постното месо, зърнените храни и лещата.

Кокосово масло

Кокосовото масло може да бъде нашия пръв помощник в справянето с есенния косопад. То може да се нанася по краищата на косата преди всяко миене, както и да се използва за масаж на скалпа. То ще хидратира кожата на скалпа в дълбочина, ще подхрани и ще направи косата ви жизнена, здрава и блестяща. Освен това кокосовото масло ще стимулира растежа.

Редуцирайте стреса

Стресът наистина влияе върху косата ни и често води до косопад. Опитайте да намерите вашето средство за справяне с ежедневния стрес. Разходки сред природата, срещи с приятелки, масаж или клас по йога или медитация. Шокането спокойствето и усмивките удома си и ще се радвате освен на добро настроение и на пращяща от здраве и жизненост коса!

Прочетете още:

Вижте няколко работещи маски за коса против косопад