frida.bg

20 интересни факти за чая, които всеки ценител трябва да знае

Всеки от нас знае, че чаят е полезен за здравето! Но не само, той регулира нивата на кръвна захар, балансира хормоните в тялото ни и ни помага да отпуснем напрежението и подобрява съня ни. Чашата чай е един прекрасен начин да хидратираш тялото си в студените месеци. Той е нещо повече от напитка за всички ценители на финия изискан аромат и вкус, които се првръщат лесно в специален чаен ритуал на споделяне на прекрасни моменти!

Вижте тези интересни факти, които всеки ценител на чая трябва да знае!

Според най-древните легенди чаят е открит от китайския император Шен Нунг през 2737 г.пр.н.е. съвсем случайно. Просто едно листо паднало в чашата му с топла вода. Останалото е история.

Съществуват четири основни типа чай – черен, зелен, бял и оолонг, но всички те идват от едно-единствено растение camellia sinensis. Но как се получава така, че те са толкова различни? Всичко опира до начина, по който листата се обработват и съхраняват.

Чаят ройбос е специален билков чай. Той се прави от южноафриканско растение, което се оставя да ферментира.

Съществува цяло изкуство на разчитане на бъдещето по чаените листа, което се нарича тасеография. Ритуалът включва пиене на чай без листата да се прецеждат, а своеобразните форми, които се получават по дъното и страните на чашата се разчитат спрямо символите и фомите, които са се получили. Тасеографията е доста популярна в Европа, но нейния корен идва от Китай, а първите гадателски опити са правени именно с чаени листа в родината на чая. Гадаенето на кафе има същия принцип.

Цели векове чаят е предписван само като медицина и отнема околло 3000 г., за да се превърне в днешната освежаваща напитка за всеки ден.

Черният чай се прави от листата на camellia sinensis като те се оставят да ферментират, а след това се загряват, за да се премахне влагата. Именно процесът на загряване прави листата тъмни, а вкусът по-наситен.

И още…

Може би всички сме чували, че Earl Grey е вид английски черен чай. Това е точно така. Този вид чай наследява името на един британски дипломат, живял в Китай през 19 век. Естествено, защото обичал да пие черен чай.

Това, коет прави чаят Earl Grey уникален е добавката от масло от бергамот – цитрусов плод, който расте в южните части на Италия.

Зеленият чай, за разлика от черния, не се оставя да ферментира. Той се третира с пара, а след това се загрява леко, за да се премахне влагата.

Преди много време чаят е бил най-скъпата напитка. Той е бил съхраняван в специални сейфове и само домоуправителката е имала достъп до скъпоцения чай, предназначен за специални гости.

Обикновено чаените торбички са най-добри 6 месеца след производството си, а след това започват да губят от качеството и аромата си.

Традиционният английски ритуал с чай е въведен през 1800г. от седмата дукеса на Белфорд Ана. Тя имала навика да кани гости за чаша чай и сладки точно в 5 часа, за да запълни скуката между обяда и вечерята.

Една чаша чай…

За да направите наистина добра чаша чай трябва винаги да ползвате прясна вода. Ако използвате вода, която вече е била загрявана, се смята, че тя вече е загубила кислородните си молекули, което ще се отрази значително на вкуса на вашата безценна чаша чай.

В Египет традиционният чай е чаят от каркаде, който се прави от листа на хибискус и голямо количество захар.

В Средния изток любимият чай се нарича Мароанска мента. Към него често се добавят и листа от черен чай и мента.

В Тибет традицията повелява да се приготвя черен чай с масло и сол.

Матча е изключително силен чай, който по традиция се използва в Киайските чаени церемонии.

Трябва да знаете и, че не трябва да смесвате лимон и мляко, когато подправяте чая си, защото лимоновият сок ще пресече млякото.

Не забравяйте да загреете чашите предварително, преди да приготвите чая си в тях. Можете да го направите като първо изсипете гореща вода вътре в тях, за да ги затоплите.

Смята се, че само зеленият чай съдържа голямо количество антиоксиданти, но не трябва да подценяваме полуфенолите в черния чай. Те са добра превенция срещу раковите заболявания, борят се със свободните радикали, подобряват когнитивните функции и хидратират тялото ни отвътре!