frida.bg

Биофилия: зелени сгради за здраве с любов към природата

Замисляли ли сте се защо определени места и сгради ни карат да се чувстваме много добре?  Според антрополозите ние имаме вътрешна тенденция да се настройваме на честотите на природата и да реагираме в съответстие с нея. Този ефект използват съвременните архитекти с отношение към еко проблемите на света, които създадоха концепцията биофилия.

Какво представлява биофилията и имаме ли изобщо нужда от нея?

Смисълът на това понятие изхожда от човешката ни нужда да бъдем сред природата, да се свържем с нея на физическо, ментално и емоционално ниво. Как това би могло да стане, когато ежедневието ни минава в задръствания на път към и обратно от работа, пазаруване и обикаляне по задачи? Точно този проблем опитват да решат архитектите от ново поколение. Те искат да създадат зелени сгради, които да ни върнат усещането за зеленина, за природа и свързаност със земята като обградят стените в зеленина и използват естествена светлина и цветове, които да създадат усещане за свързаност и любов към природата.

Какви са реалните ползи за здравето ни от създаването на зелени сгради?
Лечение със зеленина
Снимка на сграда край Сентръл Парк, Сидни. Източник: wikipedia

Биофилията може да има съществени положителни ефекти върху нашето здраве. Не е случаен фактът, че през вековете много лечебни терапии са включвали предписване на престой в специални санаториуми сред природата. Природата лекува душата и здравето ни и това е бил извествен факт на лечителите от всяка епоха. А според нови проучвания зеленината и разходките сред природа се асоциират с драстично намаляване на нивата на стрес и тревожност, както и с повишаване на естествената ни имунна защита.

Продуктивност
Сграда в Милано, Италия. Източник: wikipedia

Според нови изследвания, които се стремят да разберат влиянието на растенията и природата върху човешката психика, внедряването на концепцията на биофилията в дизайна на работното място значително ще подобри работоспособността и продуктивността на служителите. И най-важното, ще увеличи усещането им за удовлетвореност от свършената работа.

Любов към природата
Старите сгради в цял свят, както и у нас са били по естествен начин по-близо до природата. Но съвременните условия изискват креативност и модерни стратегии

Основната идея на тази съвременна концепция и да кажем „модерна идея” е да ни върне усещането, че сме свързани с природата. И най-вече, да оценим положителните ефекти от това и да започнем да я ценим и да бъдем осъзнати за начините, по които й влияем. Според тази модерна концепция ако природта се върне при хората, хората ще се обърнат към природата. Ще започнат да мислят много повече за начините, по които могат да се грижт за нея, за да защитят себе си, здрвето на децата си и своя единствен дом – майката природа!