frida.bg

Амелия Еърхарт – първата жена, прелетяла над Атлантическия океан и изчезнала в неразгадана мистерия

Амелия Еърхарт носи духа на бунта още от раждането си

Родена на 24 юли 1897 г. в Ачисън, Канзас, тя винаги е намирала начини да оспорва авторитетите и да се бунтува срещу викторианските и пуританските очаквания и норми, които са актуални за времето ѝ. Тя активно се бори и срещу всички ограничения и натиск, които все още се оказват, както върху нея, така и върху други жени. Във времената, в които е живяла Амелия Еърхарт да бъдеш жена те е поставяло в тесен обхват по отношение на възможните ти позиции в обществото.

Като дете Амелия Еърхарт дори събира статии за успешни жени в доминираната от мъже обществена среда. Като дете иска да скъси косата си, но е трябвало да го прави бавно, малко по малко, така че майка ѝ да не забележи.

Амелия Еърхарт е още на десет, когато за първи път вижда самолет на изложение на организиран от държавата панаир

Този досег със самолетите провокира интерес към летенето, което никога не я напуска.

През 1920 г. бащата на Амелия я завежда на авиошоу вЛонг Бийч в Калифорния, където плаща 5 долара за кратко пътуване със самолет. Веднага щом самолетът се повдига от земята, тя е вече решена, че трябва да се научи да лети някога сама.

През годините е работила безкрайно различни професии и работи, с единствената цел да спестявала пари, за да взима уроци по летене, а през 1921 г. закупува свой собствен самолет на старо. Нарича го „Канарчето“, заради яркия му жълт цвят. Нейният инструктор по летене – Анита „Нета“ Снуук твърди, че никога не е виждал Амелия като способен и висококвалифициран пилот. Амбицията и ентусиазмът ѝ за летене обаче, които надхвърлят практическите ѝ умения, я превръщат в един от най-известните авиатори в света. Истински пионер в летенето, Амелия Еърхарт е едва 16-тата жена в света, която получава лиценз да пилотира собствен самолет.

Амелия е отговорна за подобряването или поставянето на множество рекорди в авиацията

Тя е човекът, който успява да достигне на няколко пъти най-високата скорост в историята към онези години. Особено през 1930 г. и 1931 г. тя е изключително активна в тази насока. На 21 май 1932 г. тя става първата жена, която успява да прелети сама над Атлантическия океан. По-късно през 1932 г. тя учредява и става президент на клуб „99“ – женски авиационен клуб, чиято цел е да насърчава женското участие в летенето и авиацията. През следващите няколко години Амелия завоюва няколко нови  постижения, които маркират името ѝ като „първа“. Тя стана първият човек, който успява да прелети самостоятелно между Хаваите и Калифорния, и първият човек, който лети сам от Лос Анджелис до Мексико Сити.

Иронично, но Амелия Еърхарт е може би най-известна с мистериозното си изчезване през 1937 година. Нейната тогавашна цел е да организира рекорден полет около Екватора. След като пътува над 35000 километра, през които непрестанно се сблъсква с постоянни трудности по пътя, Амелия и нейният навигатор Фред Нуунан изчезват над Тихия океан…Завинаги. Всички издирвания или търсения на улики, които да разрешат мистерията са безплодни.

Драматичното ѝ изчезване е добавило известна легендарност и мистерия към вече невероятното ѝ наследство. Амелия веднъж заявява, че мисията ѝ е да „помогне с резултати бъдещото на авиацията и да бъде пример за жените, които може би ще искат да управляват самолетите на утрешния ден“. Тя повече от успешно изпълнява тази мисия и вдъхновява безброй пилоти, като насърчава и хиляди жени в цялата страна да се докоснат до магията на летенето.

Организацията ѝ -99 е все още активна и с гордост подкрепя жените пилоти.