frida.bg

ПМС криза? Или просто е време да се погрижим за себе си

Ако всяка криза в жовота на човек е възможност, то предменструалната криза е време да се погрижиш за себе си, да спреш и да се замислиш от какво имаш нужда. Да, това е изключително трудно в съвременния свят, в който никой не се интересува дали си в месечен цикъл или не. Но това е твоето време на обновление – физическо и емоционално. Тялото се освобождава от старата яйцеклетка, за да отдели нова. Емоциите ни взимат резки завои, а тялото ни има нужда от почивка, за да се трансформира. Но даваме ли му я?

Месечният цикъл: криза или време да се погрижим за себе си

Можем да мислим за месечния си цикъл с негативни изрази както „Пак ли…?”. Или да приемем трансформациите на тялото ни като процес, в който трябва да покажем повече любов, състрадание и приемане към женската си природа. Подуване, болезнени крампи, чувствителни гърди и болка в кръста. Всички минаваме през това. И заслужаваме да бъдем добри със себе си, сообено през тези няколко дни. Може би просто взимате болкоуспокояващо и избирате да забравите, че те в месечен цикъл. Но по-добре направете нещо мило за себе си и си дайте малко любов и грижа сами. Защо не? Ето няколко идеи!

Направете си топъл чай

Често кофеинът влошава ПМС симптомите, затова си поднесете чаша топъл билков чай. Например, чаят от лайка ще отпусне мускулните спазми и ще намали напрежението и тревожността така характерни за тези „специални” дни. Чаят от глухарче ще ви помогне да се справите с подуването на корема и крампите. Поднесете си чаша топъл чай и се насладете на всяка глътка. Сега е времто, когато трябва да си позволите да правите всичко по-бавно.

Калций и магнезий

Когато сме в месечен цикъл често губим много от тези важни минерали и е важно да си ги набавим дори и под формата на хранителна добавка. От друга страна, калцият ще ни помогне да се справим с тревожността, напрежението, резките смени в настроението, подуването и болката. А магнезият ше ни помогне да регулираме апетита си за сладко, ще уравновеси нивата на кръвна захар в тялото ни и ще облекчи крампите в корема.

Почивка с етерични масла

Етеричните масла от лавандула, здравец, градински чай и иланг-иланг имат успокояващи свойства върху психиката ни, от които не трябва да се отказваме. Спокойствие, релакс, прекрасен аромат… Със сигурност заслужавате почивка сред прекрасни аромати. Това, от което наистина се нуждае всяка жена по време на месечния си цикъл … е да спре. Да не бърза. Да се погрижи за себе си. Да се вслуша в интуицията и нуждите си! Използвайте това време качествено. Това е най-специалният момент, който всеки месец ви напомня, че вие най-вече сте ЖЕНИ. Преди всичко останало.