frida.bg
момиче

5 урока за парите, които всяко умно момиче трябва да научи

Може би не сте наблягали много на уроците по финанси в училище. А, да, реално всички ние, българските жени, не сме имали такива и никой никога не ни е учил как да се оправяме с парите един ден. Когато останем сами и трябва да се грижим за себе си. Искаме отчаяно да бъдем независими, само защото прекалено дълго време сме били зависими. И това е чисто културно обусловено.

По „старата парадигма“ за половете парите не са отговорност на жената и тя не проявява много интерес към това да се научи да ги печели и да ги инвестира разумно. Но за да бъдем свободни и независими трябва да знаем някои неща за парите, които вероятно ще ни спестят доста трудности и най-вече зависимост в бъдеще.

Всяко умно момиче трябва да се научи съвсем целеустремено как да печели парите си и как да подсигури себе си в бъдеще. Естествено, доколкото това е възможно.

Урок 1. Доход и сметки

Всяко умно момиче трябва да е наясно с това колко точно печели и колко сметки има за плащане всеки месец. Ако заплатата й е прекалено ниска и стига само за покриването на битовите нужди умното момиче не се примирява с този неудобен факт. Напротив, иска добър живот за себе си и ще опита всичко, за да намери работа, която ще задоволява нуждите й. Освен това, всяко умно момиче знае кога и какви сметки трябва да бъдат платени и никога не пресрочва плащане. Когато държим в съзнанието си крайните срокове това ни прави по-организирани с финансите си. Ако наближава датата за плащане на наема, естествено, че няма да отиде на шопинг в мола и да пръсне парите си за ненужни дрешки.

Урок 2. Живей, както бюджетът ти позволява

Много млади момичета искат да имат бляскав живот, да посещават козметични центрове всяка седмица и да купуват нова дреха всеки ден. Сякаш това е символ на успех. Или излизане всяка нощ по ресторанти и клубове, за да покажем, че можем. Е, ако финансовото състояние на умното момиче не позволява подобно разточителство, то това не се прави. Проста аритметика и трезва преценка.

Урок 3. Не го купувай ако не ти трябва

Всяка жена е изкушена от време на време от нещо красиво, лъскаво или на … промоция. Е, умното момиче е наясно с това от какво се нуждае точно сега и смята за излишно да харчи парите си за неща, които дори не знае кога ще употреби на практика. Е, може да е много красиво или много изгодно, но е факт, че ако е абсолютно ненужно – не си струва. Само защото МОЖЕШ да си го позволиш, не означава, че ти трябва!

Урок 4. План за връщане на заеми

Умното момиче също може да е в ситуация, в която трябва да връща заеми и не се си заравя главата в пясъка, а планира как точно това да се случи. Колко средства месечно може да отдели и за колко време оптимално може да се справи със ситуацията, за да излезе „на чисто“. Да, важно е да се освободим от задълженията си и е факт, че те са изцяло наша отговорност!

Урок 5. Спестявания

Спестяванията са нещо, върху което всяка от нас трябва периодично да се замисля. Колко можем да спестяваме месечно, за да имаме финанси за т.н. моменти на нужда. Независимо дали ще имаме такава ситуация или просто след време ще имаме една добра сума, която ще можем да инвестираме в нещо голямо – например почивка до мечтана дестинация или инвестиция в работен проект. Е, умните момичета правят планове за бъдещето, защото вярват в себе си, че могат сами да си го осигурят!