frida.bg
пори

„Чистата“ истина за нашите пори и трябва ли те да се „почистват“

Пори по кожата на лицето? Е, това е тема, която занимава всяка жена. Опитваме се да ги премахнем с какво ли не още от тийнейджърска възраст, да ги скрием с основа за грим, фондьотен и пудра, но те упорито продължават да са там. По кожата ни. Нашите пори. Но защо сме толкова фиксирани в тях? И трябва ли порите да се почистват толкова упорито?

Порите по лицето ни, точно както и нашите ушни канали, са създадени, за да се самопочистват сами. От гледна точка на здравето ни, порите са си съвсем наред, дори и въобще да не се занимаваме с тях. Нужно ни е само семпло почистване на лицето сутрин и вечер.

Но какво да правим, когато се появят т.н. „черни токи”? Да, черните точки не са много приятна гледка. Те се причиняват от промени в хормоналните нива, от бактерииите, мъртвата кожа, а понякога дори от прекалено усърдното почистване на порите.

Трябва ли „черните точки” да се изстискват?

Това е тема номер едно за много от нас още от влизането ни в пубертета. Истината е, че когато изстискаме „черната точка” до край раздразваме мастната жлеза в епидермиса и това със сигурност ще доведе до по-големи проблеми като поява на пъпка на същото място или акне. Да, запушените пори могат да доведат до поява на пъпки и акне най-вече благодарение на нашата собствена намеса.

Как правилно да почистваме порите си?

Някои от нас имат нормална кожа и няма нужда да третират порите си по специален начин. Нормалната кожа има малки пори и рядко раздразнения. Едно евентуално премахване на черни точки или свиване на порите със специална козметика (когато това не е нужно) само ще раздразни нормалната кожа и ще причини много повече проблеми.

За други от нас със смесена и мазна кожа – порите наистина са актуален проблем. Те са видими, провокират нетърпението ни да ги премахнем мануално и често водят до появата на пъпки. Ексфолиантът тук е много важен, но трябва да знаем някои неща. Използвайте нежен гел-ексфолиант с амфа-хидрокси киселина или бета-хидрокси киселина, но без груби ексфоалиращи частици, които могат да раздразнят повече вече чувствителните ви пори.

Бъдете внимателни с ексфолиантите с груби частици, отлепващите се маски за отсраняване на черни точки и четките за лице. Те могат сериозно да раздразнят порите ви и да причинят повече раздразнения, отколкото имате нужда. Винаги дръжте в ума си, че порите ни трябва да се почистят сами. Това е тяхната функция. Нека подпомагаме процеса само ако е нужно и то с нежност и осъзната грижа, която не води до възпаления след себе си.