frida.bg
колегите

Защо се сравняваме с колегите си и как да спрем да го правим

Не е нещо ново, че работната ни среда често се превръща в тиха борба за надмощие “Кой е по-по-най?”, а сравняването с другите е игра на ума, в която всички ние някога сме се оплитали. Няма значение колко много се стараете, ако искате да сте като някой друг, всичко е загубено. Няма как да „носите“ обувките на колежката си, просто защото те не са предназначени за нас.

И не само, това, че „играта” на нашата колежка води до успех за нея, не значи, че същата стратегия ще има успех и при нас. Бъдете внимателни! По-добре използвайте енергията си, за да се фокусирате върху себе си и подобряване на собствения процес, отколкото в наблюдаване и сравнение с другите. Как обаче да спрем да го правим?

Инвестирайте енергията си в себе си

Вместо да губите време да наблюдавате какво правят другите, започнете да наблюдавате себе си. Това може да обърне процеса на 360 градуса. Ако наблюдавате себе си ще забележите какво можете да подобрите в себе си и в начина, по който правите това, което правите, за да бъдете по-успешни и продуктивни. Така ще започнете да влагате енергията си в собственото си развитие и успех!

Какво можете да предложите точно вие

Всеки човек има букет от дадености и таланти и именно те са най-ценният му ресурс за развитие. Без значение къде се намирате в момента по т.н. „кариерна стълбица” приемете, че в момента се развивате и всеки ден учите все повече и повече. И някой ден ще бъдете там, където ТРЯБВА да бъдете. Без значение дали ще сте на същото място или не, важното е да се чувствате полезни, да чувствате, че има какво да предложите на света!

Научете се да се радвате за колегите си

Ако някой колега има голям успех, много от нас униват, тъй като се съмняват, че ще постигнат същото. Не е и нужно. Вашият уникален успех може да не се измерва с параметри като „повишение”, а със спокойствието, което носите, когато се прибирате при семейството си или с лоялността и доверието, което сте спечелили сред хората, които ви познават. Затова ако вашият колега има успех в работата, научете се да се радвате искрено! Това е най-мощното средство за привличане на добрите неща. Нека дойдат и да напълнят живота ви със смисъл и успехи – такива, каквито ги разбирате точно вие!