frida.bg

Семената за здраве, които трябва да включим в менюто си тази есен

Може би леко подценяваме здравословните ползи на семената, акцентирайки върху ядките и екзотичните суперхрани. Но семената са ценен източник на изключително полезни за здравето ни витамини и минерали, от които не трябва да се лишаваме. Освен това можете да ги добавяте в салати, сосове и ястия, а в бонус – те ще ги допълнят с лек ядков привкус. Семената са богатство, от оето не трябва да лишаваме ежедневното си меню. Затова нека надникнем в нашия скромен списък от супер семена, които трябва да имат заслужено място в нашата здравословна кухня!

Тиквени семки

Тиквените семки са сред най-вкусните и най-богати на нутриенти супер семена, които лесно можем да открием на пазара. Те ще заредят тялото ни с едно добро количество желязо, магнезий и цинк. Тиквените семки ще доставят на тялото ни и добра доза фибри и протеин. Можете да ги похапвате без угризения за следобедна закуска, както и да ги поръсвате върху салатата си и защо не, да ги добавяте и в топлата си есенна супа.

Слънчогледови семки

Слънчогледовите семки или продовете на слънчогледа са един прекрасен източник на магнезий, манган и витамин Е, един прекрасен антиоксидант, който се грижи за нашата красота, но и за здравата ни умунна система. Поръсете една лъжица в обяда си и със сигурност ще доставите на тялото си едно добро количество безценни хранителни вещества!

Сусам

Сусамът съдържа манган и мед, които заедно с желязото подпомагат образуването на червени кръвни телца. В неговото съдържание се открива и едно добро количество магнезий и калций и цинк, както и високо съдържание на витамин Е, В1, В2, В3, В6, омега-3 и омега-6. Сусамът може да се похапва директно или да се консумира смлян под формата на тахан. Таханът е изключително полезен и наистина си заслужава да го включите в менюто си!

Ленено семе

Лененото семе ще подпомогне храносмилането ви с голямото си съдържание на фибри. Освен това богатото съдържание на омега-3 мастни киселини ще балансира холестерола в тялото ви и ще подпомогне работата на сърцето ви.

Конопено семе

Конопеното семе съдържа всички есенциални аминокиселини или едно добро количество протеин. Неслучайно се е предпочитана храна предимно на спортуващи хора и атлети. Освен на протеин, конопените семена са изключително богати и на мастни киселини, минерали, витамини и неразтворими фибри.

Чия

Богати на протеин и фибри, но също така и на калций, фосфор, витамин А и цинк. Семената чия са една популярните суперхрани, които с успех се добавят в смутита и напитки, в печива и различни ястия. Експериментирайте и най-вече, не се лишавайте от нито едно от тези супер семена за здраве! Всички те са изключително полезни и трябва да имат заслужено място на нашата трапеза за здраве!