frida.bg

Какво да правим, когато детето ни получи нервна криза – I част

Нервната криза при децата най-общо представляват експанзивна демонстрация на гняв и на фрустрация. Тези кризи са нормални в началото на детското развитие. Децата притежават естествена тенденция да отстояват своята независимост като в същото време научават, че те са отделни от своите родители. Това желание за контрол  се изразява чрез честото казване на скоро научената думичка „не“ и чрез нервните изблици.

Всичко това се влошава от невъзможността на детето да изрази своите емоции и своите мисли поради неумението да борави с речта. Нервните изблици обикновено започват, когато детето е на около 12-18 месеца. Те се влошават значително като проява между втората и третата година, след което рязко намаляват до към четвъртата година.

Нервните кризи: необходимият отдушник за детските емоции

Нервните кризи могат да бъдат изключително изтощителни както за децата, така и за родителите. Но те представляват жизненоважен отдушник за детските емоции – каквато емоция е например разочарованието. Обикновено кризите не продължават повече от 3-4 минути при по-малките деца, но понякога и най- вече при малко по-големите деца в най-тежките си форми детето може да плаче дълго и неутешимо в продължение на часове.

По-големите деца – около четиригодишните – израстват кризите, научавайки се, че има по-подходящи начини за реагиране. Когато кризите продължат до, а понякога и след училищната възраст, определено става въпрос за проблем в отношенията родител-дете. Кризата може да е станала стратегия на малкото дете, чрез която да манипулира родителите. Може да е знак на липсата на самоконтрол – емоционален и поведенчески.

 Кои са най-честите поводи, при които става отключване на детските кризи?

– пазаруване: налице са предпоставки за провокиране на криза – шум, суматоха, много интересни неща, които детето иска

– детето е гладно или му се спи

– когато родителят иска от детето да прекрати някоя дейност, която му е интересна

– при неочаквана промяна на обстоятелствата, преход между различни дейности

– когато родителят тръгне на работа (отделяне)

– когато има проблем в семейството: кризите често са средството на детето да привлече вниманието, за да бъде успокоено

Как да се справим с детските кризи, стратегии и съвети прочетете във втората част на статията!