frida.bg

Есенна депресия: как да се справим с есенната тъга II част

Забелязвате ли промяна в настроението си напоследък? Станали ли сте малко по-апатични и сякаш нямате желание за нищо? Бъдете внимателни, защото може да става дума за типичната есенна депресия. Колкото по-сиви и къси стават дните, толкова повече липсата на светлина и цветове провокират у нас меланхолия, раздразнение и умора. Ако това е нещо типично за вас и смяната на сезоните влияе значително на настроението ви, може би преминавате през т.н. в психологията сезонно афективно разстройство. Това състояние влияе на вашето здраве, светоусещане, взаимоотношенията ви с хората, както и на вашата фективност в работата.

Как да разберете дали преживявате симптомите на сезонното афективно разстройство, вижте първата част на статията ТУК! Ако смятате, че имате малко или повече симптоми на есенна депресия, то знаете, че това е временно състояние, причинено от липсата на светлина и биологичният ви часовник. Те имат време да се пренастроят на нова вълна. А междувременно вие можете да подпомогнете процеса като промените някои неща в ежедневието. Но ако депресията ви става все по-завладяваща, не се колебайте да потърсите помощ от специалист – психолог или психотерапевт. Не позволявайте на тъгата да завладее живота ви!

Какво можете да направите, за да се справите с есенната тъга?
Поставете си цел

Когато си поставяме разумна цел, например да научим нов език, да започнем да практикуваме редовно йога или да посетим някоя красива дестинация, ние мотивираме себе си в дългосрочен план. Целите ни са пътеводители, ние знаем какво искаме да напрвим. Има нещо, за което да ставаме всяка сутрин. Започнете с малки цели и постепенно ги увеличавайте!

Започнете да ставате и лягате по едно и също време

Липсата на слънчева светлина ни провокира да се излежаваме повече сутрин, особено през уикендите, но така още повече объркваме циркадния си ритъм. Затова опитайте да ставате и лягате по едно и също време, за да подпомогнете тялото си да свикне по-лесно, вместо да го объркваме допълнително. Освен това, според специалистите, слънчевата светлина е най-силна между 6 и 10 сутринта. Ако излезете на терасата или просто отидете пеша до работа в този интервал сутрешната слънчева светлина ще ви помогне още веднъж да пренастроите биологичния си часовник и да се справите с есенната тъга.

Обмислете начина си на хранене още веднъж

Мрачното време навън води до намаляване на хормона на щастието серотонин, което още веднъж и провокира да приемаме повече сладка и нездравословна храна. Но казването на няколко килограма само ще влоши настроението ни. Затова обмислете начина си на хранене и изгответе план как да приемате повече пресни и богати на витамини, минерали и антиоксидани храни, както и повече топли чайове и супи. Тиквата и сладките картофи са идеални есенни зеленчуци, които освен сладък вкус, ще заредят тялото ни с витамин С, бетакаротен, фибри и антиоксиданти. Ябълките, крушите и смокините също са пълни с витамини и трябва да присъстват в нашето есенно меню за добро настроение. Започнете са избирате плодовете пред шоколадовите десерти и напълнете тялото си с витамини!

Започнете ново занимание за тонус и добра форма

Най-лесният начин да се справите с умората е като не й се давате! Затова опитайте ново занимание за добра форма, например групово занимание, йога, зумба, пилатес и т.н. Вариантите са много! Опитайте няколко неща и намерете онова, което най-много ви пасва и ви харева. Опитвайки нещо ново се борите с липсата на мотивация, провокирате интереса и любопитството си. И същевременно ще тонизирате цялото си тяло, ще засилите кръвообращението си и ще започнете да се чувствате прекрасно в тялото си!