frida.bg

Съветите за здраве и красота, които 20-годишните трябва да знаят

Здравословният лайфстайл за щастие става все по-„модерен” и това води до повишаване на нашата осъзнатост за това какво да се стремим да правим и какво да избягваме. И докато има правила за здраве, които са валидни за всички, например да консумираме повече плодове и зеленчуци, да пием повече вода и да спортуваме, има и такива, които се отнасят за конкретна възрастова група. В тази статия ще обърнем внимание на точно това, от което всяко 20-годишен човек трябва да знае. Без значение дали е момче или момиче.

Твоето тяло има нужда от калций

И момчетата, и момичетата на 20 години все още изграждат костна плътност и това прави приемът на калций задължителен. Приемането на достатъчно калций ще направи костите ви по-здрави и също така ще се предпазите от някои проблеми в по-късна възраст като остеопороза и проблеми в ставите. Нуждата от калций е около 1000mg на ден, а например една чаша мляко ни доставя около 300mg калции. Други добри източници на калций са киселото мляко, сиренето, тофу, сусамовия тахан, спанака, бадемите и бобовите култури.

И от фолат

Фолатът по същия начин, както и калцият, е изключително важен за 20-годишните, тъй като той е в основата на изграждането и възстановяването на ДНК, градивният материал на клетките. Обикновено се нуждаем от около 400mg фолат на ден и можем да си го набавим чрез авокадо, спанака, броколите, лещата и всички бобови култури.

Да не забравяме желязото

Желязото е от голямо значение, когато си на 20. Този минерал участва в метаболитните процеси, подпомага достигането на кислород до мускулите и е от изключително значение за нашите кгнитивни процеси и концентрацията на вниманието. Желязото участва в синтеза ни на хормони, както и в изграждането на съединителната тъкан. Мъжете се нуждаят от 8mg, а жените от 18mg, тъй като голяма част от желязото при жените се губи с менструалния цикъл.

Научете се да готвите

Умението да приготвяш храната си сам е здравословен навик, който 20-годишните е време да усвоят. Това ще провокира любопитството ви към това как здравословно и вкусно да приготвяте храната си и най-вече, да започнете да се храните с качествена храна. И най-вече, да изоставите джънк храната, тя просто не ви носи никакви ползи за здравето и дори го влошава.

Готвенето може да бъде една много интересна арена за експерименти, в която да научите нови техники за комбиниране на продукти и подправки, с които да приготвите невероятно вкусна храна, с която да блеснете пред приятелите си. И в бонус, ако изградите навика да готвите здравословно, ще държите теглото си в здравословни граници и няма да имате проблеми, свързани с рязко качване или сваляне на килограми.

Премислете колко захар консумирате

Повечето хора на 20 години приемат огромни количества захар чрез безалкохолните напитки, сладките и солени снаксове и т.н. Но тозни, когато си на 30 е време да разбереш, че прекрасното ти тяло няма нужда от тези „празни калории”. И не само. Те ще напълнят тялото ви с трансмазнини и огромни количества захар и сол. Те малко по малко ще започнат да задръстват тялото ви. А вие определено нямате нужда от това.

Активният живот е модерен избор

Много от нас се оплакват, че нямат време за спорт. Но когато си на 20 е точният момент да вземеш този избор съзнателно и да го превърнеш в лайфстайл. Защо? На 20 години най-вероятно все още имаш достатъчно време, за да изградиш у себе си този здравословен навик. Физическата активност може да бъде силова, динамична, групова или състезателна. 20-годишните имат енергия за това. Тренировките също така ще ви мотивират да преследвате целите си в живота със същия хъс и мотивация.