frida.bg

Есенна депресия: как да се справим със сезонното тъжно настроение

Смяната на времето ни влияе. Факт е, че на едни повече, на други по-малко. При смяната на сезоните и климатичните условия се влошават всички хронични заболявания, например хроничната болка. По същия начин смяната на сезоните провокира у някои от нас сезонната депресия. Характерното при нея е, че става внезапна смяна на настроението ни и дори ние самите не можем да се познаем. Изпитваме чувство на безнадеждност, безпричинна тъга и липса на интерес към срещи с приятели, както и към любимите ни занимания. Всичко сякаш става сиво и … равно. И докато сезонното афективно разствойство засяга малка част от хората (между 2-3%), леките му форми са много по-често разпространени. Жените и младите хора са по-чувствителни и е много по-вероятно да преживяват някои от симптомите на есенната депресия.

Как да разберем, че имаме сезонно афективно разтройство?
  • Сънливи сте през деня, а нощем не можете да спите добре
  • Уморени сте и трудно се справяте с ежедневните си отговорности
  • Имате промени в апетита, например започнали сте да консумирате повече сладки храни
  • Имате промени в теглото
  • Чувствате се тъжни без причина, раздразнителни сте и сте започнали да избягвате приятелите си и любимите си занимания
  • Нямате желание за секс или физическо доксване (прегръдка)
  • Стресирани сте
Какво причинява есенната депресия?
Промени в циркадния ритъм

Вътрешният ни биологичен часовник е настроен така, че да се влияе от промените във времето, равновесието между светлина и тъмнина навън като целта е проста – да регулира апеттиа ни, настроението ни и съня. Внезапната промяна – по-малко светлина навън, по-кратък ден и по-дълга нощ, може да предизвика дезориентация на биологичния ни часовник.

Повишена продукция на мелатонин

Когато няма слънце през деня и по-голяма част от него е тъмна, мозъкът ни започва да отделя повече мелатонин или хормона на съня. Това води до отпадналост, сънливост и липса на достатъчно енергия. Все пак мелатонинът подготвя тялото ни за сън.

Намалена продукция на серотонин

Намаленото количество слънчева светлина води до намаляване на продукцията на серотонин или хормона на щастието. Дефицитът на серотонин води до чувства като тъга и безнадеждност, както до промени в апетита ни, съня, паметта и сексуалното ни желание.

Как да се справим с есенната депресия, четете във втората част на статията!